Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Το ΙΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις. Δανείζεται 200 εκατ. ευρώ .

Το ταμείο αναμένει το «κλείδωμα» του PSI ώστε να συνεχίσει να πραγματοποιεί πράξεις repos με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σε μηνιαία βάση υποχρεώνεται να δανείζεται, πλέον, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ-ΔΕΗ προκειμένου να συμπληρώνει τα ποσά που χρειάζονται για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις. Με νέα απόφαση της διοίκησης, το ΙΚΑ θα δανειστεί για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ της ΔΕΗ «προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές». Ο δανεισμός γίνεται για τρίτο συνεχή μήνα καθώς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είχε δανειστεί, αντίστοιχα τα ίδια ποσά από τα δύο ταμεία, τον Ιανουάριο (από 17 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου) και το Φεβρουάριο (από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου).

Την ταμειακή στενότητα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ ως αποτέλεσμα της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι έχει ήδη εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τα 3,1 δισ. ευρώ (2,1 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό + 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπονται για ολόκληρο το 2012.

Με δεδομένη τη μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το Σεπτέμβριο και μπροστά στον κίνδυνο νέων μειώσεων στις συντάξεις (όπως προβλέπει το Μνημόνιο εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα) το ΙΚΑ θα εφαρμόσει νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει τη βεβαίωση και πληρωμή των εισφορών ανά μήνα, την εφαρμογή της κάρτας εργασίας, εντατικότερους ελέγχους κ.ά. Τέλος, αναμένει το «κλείδωμα» του PSI ώστε να συνεχίσει να πραγματοποιεί πράξεις repos με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σήμα κινδύνου για ΟΑΕΕ

Ισοδύναμα της απομείωσης των αποθεματικών μέτρα για τα ταμεία και ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη η ΓΣΕΒΕΕ προβλέποντας ότι το ταμείο δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις σε λίγους μήνες. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να ελεγχθεί και η εγκυρότητα της διαδικασίας σύγκλισης του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ που αποφάσισε την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) ονομαστικής αξίας 162 εκατ. ευρώ.

Εκτακτος δανεισμός του ΙΚΑ

Θα δανειστεί για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ της ΔΕΗ.

Εχει ήδη εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τα 3,1 δισ. ευρώ που προβλέπονται για ολόκληρο το 2012.

Δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό + 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Η μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το Σεπτέμβριο ενδέχεται να φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 9, 2012 12:55 μ.μ. | Reply
Αν δεν κατεβάσουν τα ποσοστά εισφορών ανάλογα με την πραγματικότητα, μην περιμένουν ανταπόκριση όσο και να τρομοκρατούν τον κόσμο με έλεγχους κλπ.
image description gkazan | Μαρτίου 9, 2012 3:06 μ.μ. | Reply
Εξ' αρχής, έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει του δηλωθέντος εισοδήματός του επαγγέλματός τους... Δουλειά της εφορίας να το διασταυρώσει και να φροντίσει, αν υπάρχουν, να καταλογίσει διαφορές, πρόστιμα και εν συνεχεία ο ΟΑΕΕ να ζητά με προσαυξήσεις τις οφειλόμενες εισφορές.
Επίσης, ΕΠΡΕΠΕ από την μεταπολίτευση και μετά ΟΛΟΙ να λαμβάνουν σύνταξη αναλογική των εισφορών τους, σε όλο τον εργασιακό τους βίο.
Δεν είναι δυνατόν οι νέοι ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ να έχουν 12 υποχρεωτικές ασφαλιστικές κλάσεις (2ετια κάθε μια) και οι συντάξεις να υπολογίζονται εφ'όλου του εργασιακού βίου ενώ στο ΙΚΑ μπορούν να "κολλούν" όσα ένσημα γουστάρει ο εργοδότης (μαύρα αφορολόγητα-ανασφάλιστα τα υπόλοιπα) και η σύνταξη να βγαίνει με την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Εγώ θα μπορέσω μετά από 14 χρόνια να επιλέξω το ποσό εισφορών μου, για τον ΟΑΕΕ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΑΝΩ ΕΣΑΕΙ το εισόδημά μου... ένας υπάλληλος όμως που θα υποστεί μείωση μισθού (εισοδήματος), θα μειωθούν οι εισφορές του αναλογικά. Για να μην μιλήσουμε για την σύνταξη του ενός και του άλλου...
image description Your Name | Μαρτίου 9, 2012 3:30 μ.μ. | Reply
Φαντάσου μυαλό που έχουν οι πασόκοι που κυβερνούν. Εχτές έλεγε η είδηση πόσα λουκέτα μπήκαν σε Αθήνα Πειραιά και τώρα κλαίγονται ότι έχει ταμειακή στενότητα το ικα. Ρε φούστηδες ψηφοφόροι, πόσο ξύλο πρέπει να φάτε #[email protected]# τον αντιχριστό σας
image description Your Name | Μαρτίου 9, 2012 5:20 μ.μ. | Reply
Δηλαδή το θέμα σας είναι πόσο θα πληρώνουμε και όχι που θα πάνε αυτά που θα πληρώνουμε, ούτε που πήγαν αυτά που πληρώναμε....
image description Your Name | Μαρτίου 9, 2012 8:33 μ.μ. | Reply
Αυτά πάνε χαθήκανε και δυστυχώς ούτε πρόκριτε να βρεθούνε ποτέ,ούτε θα τιμωρηθεί κάποιος. Το θέμα είναι ΤΩΡΑ τι κάνουμε για να φτιάξουμε την κατάσταση!
image description Your Name | Μαρτίου 10, 2012 1:45 π.μ. | Reply
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό !
image description Your Name | Μαρτίου 12, 2012 1:43 μ.μ. | Reply
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΗΔΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο