Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ενεργοποιούνται προγράμματα στήριξης 289.294 ατόμων, προϋπολογισμού 1,2 δισ.

Σειρά δράσεων για την απασχόληση, την κατάρτιση και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ για 289.294 άτομα, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Η υλοποίηση όλων των προγραμμάτων θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων και ο ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης οι εντάξεις έργων βρίσκονται στο 69,21%, οι συμβάσεις έργων στο 48,42% (περί τα 1.288 δισ. ευρώ) και οι πληρωμές στο 27% (πάνω από 722 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να ξεπεράσουν το 55% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Βασικότερο πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Σκοπός του δικτύου είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από μια δέσμη ενεργειών. Συγκεκριμένα σε δήμους με κατοίκους άνω των 80.000 κατοίκων θα δημιουργηθούν 8 κοινωνικές δομές, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, λαχανόκηποι, τράπεζες κ.ά., στα οποία θα απασχολούνται άνεργοι και θα επιδοτείται και το 20% των λειτουργικών δαπανών στις εν λόγω δομές για διάστημα 24 μηνών.

Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού για κάθε σχέδιο ανέρχεται στο ποσό των 1,360 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 36.000.000 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός του Μαρτίου και ο αριθμός των ωφελουμένων υπολογίζεται σε 1.500. Με την παρέμβαση σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο 300 περίπου κοινωνικών δομών σε 40 δήμους.

Μεταξύ άλλων θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενίσχυση της προσαρμοστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, πρόσληψη προσωπικού για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε βασικές δεξιότητες με τη χρήση Voucher, κατάρτιση ανέργων δημοσιογράφων με τη χρήση Voucher, κατάρτιση ανέργων στον παραγωγικό τομέα, τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση, δημιουργία θέσεων απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ) έως 35 ετών, επιταγή κατάρτισης-εργασιακής εμπειρίας για νέους, κατάρτιση νέων με χρήση επιταγής κατάρτισης σε επιλεγμένους αναπτυξιακούς τομείς, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του πολιτισμού, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ και παρεμβάσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από  πιστοποιημένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες και απεξαρτημένων ατόμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας τα προγράμματα θα διαμορφώνονται και θα επανεξετάζονται ανάλογα με την ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των ανέργων. Μάλιστα το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ αναμένεται να διακοπεί. Όσον αφορά τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις παροχές και το προσωπικό τους. Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο