Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με μεθόδους ανάλυσης κινδύνου οι στοχευμένοι έλεγχοι των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου θα γίνεται η επιλογή των υποθέσεων που θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 2 Μαρτίου, προς απάντηση ερώτησης για τα έσοδα του κράτους από τη σύλληψη μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.

Με μεθόδους ανάλυσης κινδύνου οι στοχευμένοι έλεγχοι των φοροελεγκτικών μηχανισμών.             
 
Με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου θα γίνεται η επιλογή των υποθέσεων που θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 2 Μαρτίου, προς απάντηση ερώτησης για τα έσοδα του κράτους από τη σύλληψη μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.

Όπως ειδικότερα υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, «η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων θα γίνεται πλέον με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα ή παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις τού πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους από τρίτους ή τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξης φορολογικών αδικημάτων, σε οικονομικά δεδομένα, όπως π.χ. δεδομένα δηλώσεων και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών, καθώς και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα με την υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχων (ELENXIS)».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ο κ. Βενιζέλος, με τις διατάξεις του Ν. 3763/2009 έχει προβλεφθεί η σύσταση Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη και δημιουργία Σχεδίου Εφαρμογής Ηλεκτρονικών Διασταυρώσεων, καθώς και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων αυτών με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός Οικονομικών θυμίζει επίσης ότι με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994 τα πιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, οι εταιρείες μεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων, τα ιδρύματα πληρωμών και τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων για το τραπεζικό απόρρητο, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος που τους ζητείται.

    Στο έγγραφό του, ο υπουργός αναφέρεται και στην πρόνοια του Ν. 3842/2010 που προβλέπει τη συγκρότηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περιουσιολογίου όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ. Οι υπηρεσίες, φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα οφείλουν να αποστέλλουν ή να παραδίδουν στοιχεία για περιουσιακά δεδομένα, κινητή περιουσία, τόκους εισοδημάτων σύμφωνα με την Οδηγία 2003/48 και το Ν. 3312/2005, δεδομένα οικονομικών συναλλαγών και κάθε πληροφορία οικονομικής φύσης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

    Περαιτέρω ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει ότι έως σήμερα συνελήφθησαν 69 άτομα για χρέη προς το δημόσιο και επίσης ότι σε 29 περιπτώσεις, και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, οι οφειλέτες (κυρίως ΦΠΑ) του δημοσίου κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ.

    Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη, με την οποία ζητήθηκαν στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν συλληφθεί και τα ποσά που απέδωσαν. Η βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 6, 2012 5:36 μ.μ. | Reply
Από πάντα έτσι δουλεύουν.....
image description AlanTrap | Μαρτίου 6, 2012 7:33 μ.μ. | Reply
Νιος ήμουν και γέρασα. Εχω κουραστεί να ακούω τέτοιες παπαριές . Από την μία τα risk analysis της σύγχρονης Ελλάδας και από την άλλη τα Χαρατσια στους Γκιαούριδες . Αθάνατη Ελλάδα των δύο ηπείρων με το ένα πόδι στην ευρώπη και το υπόλοιπο ψυχή τε και σώματι στην Ασία όπου πραγματικά ανήκουμε.
image description Your Name | Μαρτίου 6, 2012 9:33 μ.μ. | Reply
ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΙΖΕΤΕ
ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ!!
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο