Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ - Ερχεται νέος φόρος στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ - Έρχεται νέος φόρος στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Τον δρόμο για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και την θέσπιση ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια, ανοίγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι το «χαράτσι», είναι συνταγματικό μόνο υπό την έννοια του ότι έχει έκτακτο χαρακτήρα κι ότι θα πάψει να επιβάλλεται από το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί, τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο κι από τον ΦΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:

Τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο ενώ ο ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο.

Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Για την καταβολή του φόρου η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.Για το 2012, το «χαράτσι» στα ακίνητα θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (προβλέπεται να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013) αλλά δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν το πληρώνουν. Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Μετά τις εκλογές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τους «ξεχασμένους» φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description lami | Μαρτίου 5, 2012 9:32 π.μ. | Reply
εγώ μετάνιωσα που το πλήρωσα το ρημάδι
image description spanton | Μαρτίου 5, 2012 12:45 μ.μ. | Reply
καταργείται
image description chrysanthi1977 | Μαρτίου 5, 2012 12:03 μ.μ. | Reply
Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!!! Δεν γλυτώνουμε με τίποτα δηλαδή.
image description GΣΣ | Μαρτίου 5, 2012 3:51 μ.μ. | Reply
TA ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ . ΡΕ ΟΥΣΤ ΟΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΡΕΨΑΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ!!
image description Your Name | Μαρτίου 5, 2012 3:18 μ.μ. | Reply
λα!!λα!!λα!! δεν τους κάνω την χάρη να στενοχωρηθώ! αι στο............
image description Giannis | Μαρτίου 5, 2012 7:24 μ.μ. | Reply
Εχοντες και κατέχοντες δεν ειναι οσοι εχουν ακίνητη περιουσία αλλά οι εχοντες και χρηματοοικονομικά προιόντα (καταθέσεις, εντοκα, ομόλογα, μετοχές κτλ). Εκεί Βαγγέλη τί γίνεται? Δεν τους θίγουμε?
image description Your Name | Μαρτίου 11, 2012 5:19 μ.μ. | Reply
Με το ΦΜΑΠ προηγουμένων τί έγινε?
image description Χρίστος Καλλίτσης | Απριλίου 2, 2012 11:27 π.μ. | Reply
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ & ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ)
tekmiria.wordpress.com
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) κοινώς γνωστό ως «χαράτσι» είναι άδικο και απάνθρωπο.

To χαράτσι έχει φέρει φτώχεια και δυστυχία σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα. Όσοι ακόμη αντέχετε μήν είστε τόσο σίγουροι πως θα αντέξετε για πολύ αν δεν ανατραπεί η κατρακύλα με τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Ελλάδας. Η λύση είναι να καταργηθεί το χαράτσι στο ρεύμα και στην εφορία. Ενωμένοι Στεκόμαστε.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ την έκκληση προς το Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για να καταργηθεί:

http://www.gopetition.com/petitions/να-καταργηθει-το-χαρατσι-στο-ρ.html
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο