Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΜΙΚΡΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΜΙΚΡΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η κρίση στη Μεσόγειο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο, η οποία στα πλαίσια της στενής δημοσιονομικής πολιτικής, αναγκάζεται να αυξήσει το ΦΠΑ από 15% σε 17% από την 1η Μαρτίου 2012 προκειμένου να τονώσει τα δημόσια έσοδα.
Η απόφαση της αύξησης του ΦΠΑ, αντί του εταιρικού φόρου που παραμένει στο 10%, πάρθηκε προκειμένου να διατηρηθούν ανέπαφα τα κίνητρα για τη δημιουργία Κυπριακών Εταιριών, καθότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την ίδρυση επιχειρήσεων.
Το ΦΠΑ εξάλλου επιβαρύνει μόνο τις συναλλαγές εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τις εξαγωγικές δραστηριότητες των Κυπριακών εταιρειών, που εξακολουθούν να έχουν μηδενικό συντελεστή.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν άλλαξε το φόρο στα μερίσματα και στα κεφαλαιακά κέρδη που παραμένει μηδενικός, εφόσον ο μέτοχος δεν είναι φορολογικός κάτοικος της Κύπρου. Δηλαδή όταν μία Κυπριακή εταιρία διανείμει μέρισμα προς τον αλλοδαπό μέτοχό της, ανεξάρτητα αν είναι μητρική εταιρία holding ή φυσικό πρόσωπο, εξακολουθεί να μην υπάρχει παρακράτηση φόρου. Στη συνέχεια τα μερίσματα φορολογούνται εκεί που είναι εγκατεστημένος ο μέτοχος, με τους ισχύοντες συντελεστές.
Αμετάβλητη παραμένει και η φορολογία στα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την πώληση κινητών αξιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν είναι εγκατεστημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται τα κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Κύπρο που θα ασχολούνται με τις υπηρεσίες, το εμπόριο, το internet, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, διαφήμιση και άλλα.
Στα ίδια πλαίσια η μετάβαση στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ πραγματοποιείται σταδιακά με κριτήριο το χρόνο πραγματοποίησης της εμπορικής συναλλαγής ή της παροχής της υπηρεσίας.

Παράδειγμα Α – Παράδοση μέχρι 29/2
Εφόσον η παράδοση των εμπορευμάτων έχει πραγματοποιηθεί πριν την 29η Φεβρουαρίου, το τιμολόγιο θα επιβαρύνεται με 15% ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης και αποπληρωμής του.
Παράδειγμα Β – Προκαταβολή πριν την 01/03
Αν η παράδοση των εμπορευμάτων πραγματοποιηθεί μετά την 1η Μαρτίου, αλλά η εταιρεία έχει λάβει πχ. 70% προκαταβολή, τότε θα επιβαρυνθεί με 17% ΦΠΑ, μόνο το 30% που αντιστοιχεί στο ποσό που θα αποπληρωθεί με το νέο συντελεστή.
Παράδειγμα Γ – Παροχή Υπηρεσίας
Οι υπηρεσίες που έχουν αποδεδειγμένα παρασχεθεί πριν την 29η Φεβρουαρίου επιβαρύνονται με 15% ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τιμολόγησης και αποπληρωμής.
Με τα παραπάνω παραδείγματα συνάγεται ότι η μετάβαση στον υψηλότερο συντελεστή θα γίνει με ανώδυνο τρόπο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού το κριτήριο θα είναι ο χρόνος της συναλλαγής και της παροχής της υπηρεσίας και όχι ο χρόνος τιμολόγησής της, όπως έγινε στην Ελλάδα.
Βέβαια, μένει να αποδειχτεί κατά πόσο η αλλαγή αυτή θα έχει σημαντική επίπτωση στις τιμές των εμπορευμάτων οι οποίες τείνουν να ανεβαίνουν περισσότερο από 2% εξαιτίας των στρογγυλοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την επιλογή των επενδυτών για την εγκατάσταση στην Κύπρο, εφόσον η εταιρική φορολογία παραμένει σταθερή και διατηρείται η απαλλαγή στα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη.

Επιστημονική Ομάδα TaxExperts
Πηγή: www.taxexperts.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο