Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στη Βουλή την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ

Η ίδρυση δύο εγγυοδοτικών Ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα που θα δώσει ανάσα στην επιχειρηματικότητα, ενώ μέσα από το πολυνομοσχέδιο «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος», που εισάγεται αύριο στη Βουλή για ψήφιση, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) προχωρά στη ριζική απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εξαγωγές, καταργώντας τους παρωχημένους νομούς του 1959 και του 1979 και επιτρέποντας σε όλους τους επιχειρηματίες να ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς γραφειοκρατία και κόστος.

Αυτό γνωστοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, απαντώντας σε ανακοίνωση του πολιτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και προς το σκοπό αυτό, μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την παρουσία του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ στην Ελλάδα, ο υπουργός είχε σύσκεψη για το θέμα αυτό με εκπροσώπους της τράπεζας. «Συνεπώς, η καθυστέρηση που διαπιστώνει ο κ. Χατζηδάκης δεν υφίσταται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης και τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ στη χώρα μας, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, η απορρόφηση βρίσκεται στο 40% και υπερβαίνει πλέον τον μέσο κοινοτικό όρο.

Αναφορικά με τα ταμεία εγγυήσεων, η ελληνική κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τους αρμόδιους Επιτρόπους, κ.κ. Ρεν και Χαν, και την Ομάδα Δράσης (Task Force) υπό τον κ. Ράιχενμπαχ, προωθεί από το Φθινόπωρο του 2011 τη δημιουργία δύο ταμείων υπό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά απαιτούνται τροποποιήσεις στην κοινοτική νομοθεσία που ήδη αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Το υπουργείο σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με την οποία υπάρχει συναντίληψη για τους όρους λειτουργίας των Ταμείων, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για τη βελτίωση των όρων που έχουν προταθεί από την Τράπεζα». Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, ήταν και στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τις εξαγωγές, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ενώ όσον αφορά το Single Window για τους εξαγωγείς είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «το οποίο και τηρείται επακριβώς μέχρι στιγμής».

Τέλος, το υπουργείο σημειώνει ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, και υπάρχει συντονισμένη συνεργασία με την Task Force και την τρόικα, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες με νόμιμο τρόπο και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αναθέσεις δημοσίων έργων.

www.kathimerini.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο