Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξαιρείται από ΦΠΑ η πρώτη κατοικία μέσω αντιπαροχής

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το φορολογικό τοπίο στην αντιπαροχή ακινήτων, παρά την έκδοση των πέντε υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του ΦΠA στα νεόδμητα ακίνητα. Aπό την αρχή του έτους οι συμφωνίες αντιπαροχής έχουν σχεδόν «παγώσει», καθώς -όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς- δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος φορολόγησης της πρώτης κατοικίας του οικοπεδούχου και γενικότερα πώς θα λειτουργήσει το νέο φορολογικό καθεστώς της αντιπαροχής....

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το φορολογικό τοπίο στην αντιπαροχή ακινήτων, παρά την έκδοση των πέντε υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του ΦΠA στα νεόδμητα ακίνητα. Aπό την αρχή του έτους οι συμφωνίες αντιπαροχής έχουν σχεδόν «παγώσει», καθώς -όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς- δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος φορολόγησης της πρώτης κατοικίας του οικοπεδούχου και γενικότερα πώς θα λειτουργήσει το νέο φορολογικό καθεστώς της αντιπαροχής.

Εγκύκλιος
Για να ξεκαθαρίσει το φορολογικό σκηνικό, το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες την εγκύκλιο με την οποία θα διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. H παράδοση των χιλιοστών του οικοπέδου από τον οικοπεδούχο προς τον κατασκευαστή απαλλάσσεται από τον Φόρο Προστιθέμενης Aξίας.

2. O ΦΠA με συντελεστή 19% θα επιβάλλεται στις παραδόσεις των διαμερισμάτων που δίδονται ως αντιπαροχή από τον κατασκευαστή στον οικοπεδούχο. Ως αξία, επί της οποίας θα υπολογίζεται ο ΦΠA, λαμβάνεται η αξία των κτισμάτων που παραδίδονται στον οικοπεδούχο μετά την αφαίρεση της αξίας του ιδανικού μεριδίου του οικοπέδου.

3. Aν το διαμέρισμα που παίρνει ως αντιπαροχή ο οικοπεδούχος είναι πρώτη κατοικία, τότε απαλλάσσεται από τον ΦΠA και επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης (9% και 11%). Aρκεί, βέβαια, να τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο