Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδας προς τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας κ. Πελοπίδα Καλλίρη

ΓΑΜΒΕΤΑ 4 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 2103826627  
FAX  2103626928
Email: [email protected]                                              
      Προς τον Πρόεδρο και την
Κεντρική Διοίκηση Ο.Ε.Ε.
 
Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια  την  αναποτελεσματικότητα  του υπάρχοντος ελεγκτικού μηχανισμού στην χώρα μας και έκανε επιτακτική την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιοργάνωσής του, καθώς και την ευθύνη που οφείλουν ν’ αναλάβουν οι συνάδελφοι Οικονομολόγοι και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγές  οι οποίες δείχνουν ότι  υπάρχει κίνδυνος  να χαθεί επαγγελματική ύλη για τους συναδέλφους μας και να εισρεύσουν στο χώρο άσχετοι με το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτέχνη, με αρνητική συνέπεια και για το επάγγελμά μας και για τα έσοδα του  κράτους.

Είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε:

Την αναδιάταξη του Ελεγκτικού μηχανισμού με γνώμονα τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία.
Ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός ποτέ δεν έλεγξε  φορολογικά σημαντικό αριθμό  επιχειρήσεων με αποτέλεσμα  οι περισσότερες είτε έμεναν ανέλεγκτες είτε ''ελέγχονταν'' με τις περαιώσεις που κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία αποφάσιζε.
 Απαιτείτε για την  λειτουργία του έλεγχου μια σύγχρονη και αξιόπιστη ΓΓΠΣ που θα δίνει πληροφορίες πάνω στις οποίες θα κινούνται τα ελεγκτικά όργανα.
Το σύνολο των επιχειρήσεων που θα θεωρεί η ΓΓΠΣ ότι αποκλίνουν των πλαισίων  που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση , θα πρέπει να ελέγχονται , όπως και όλες οι επιχειρήσεις από ένα ποσό κύκλου εργασιών( π.χ. 100.000 ευρώ ) και πάνω.
Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται από ιδιώτες ελεγκτές, οι οποίοι θα έχουν τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτέχνη, θα είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου και θα δίνουν εξετάσεις για το σώμα αυτό .

Δεν θα πρέπει να έχουν καμία  εξάρτηση από την επιχείρηση και αν αποδειχθεί το αντίθετο  θα χάνουν την ιδιότητα τους.
 
Πιστεύουμε πως η έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού από ορκωτούς λογιστές όπως ισχύει σήμερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι λάθος. Το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί για την επιχείρηση από την οποία πληρώνεσαι, να της εκδίδεις φορολογικό πιστοποιητικό απαλλαγής. Οι λόγοι είναι ευνόητοι.                          Το σώμα των ελεγκτών αυτών θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και θα λογοδοτεί στον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό , ενώ εντολές έλεγχου θα λαμβάνει από τις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ η οποία θα αποτελεί την ''απρόσωπη'' μηχανή που θα ηγείται των  ελεγκτικών εργασιών.
 
 
Αν λάβουμε υπόψη και τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος, το Ελληνικό κράτος ήταν και είναι ο πτωχός συγγενής όπου  οι επιχειρηματίες έδιναν ότι προαιρούνταν. Μοιραία τα έσοδα του κράτους έφτασαν να υπολείπονται κατά πολύ , αφού όλοι γνώριζαν ότι είτε δεν θα ελεγχθούν, είτε θα μπουν σε περαίωση, ή τέλος αν επιλεγούν  για έλεγχο μπορούσαν  δια της πλαγίας οδού να πέσουν στα ''μαλακά''. Φυσικά μέρος της ευθύνης  γι' αυτή την κατάσταση έχει και ο ίδιος ο μηχανισμός, γιατί δεν φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να θεσπίσει κριτήρια αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγχει ένα ποσοστό των επιχειρήσεων δειγματοληπτικά, άσχετα αν έχουν ελεγχθεί από τους ιδιώτες ελεγκτές και το σύνολο των  επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και των θυγατρικών αυτών.

Κατά τον τρόπο αυτό του ελέγχου, ουδείς θα τολμά να παραβαίνει κανόνες και αρχές, αφού θα γνωρίζει ότι ο έλεγχος που εκτελεί δύναται να ελεγχθεί από άλλο ελεγκτή και οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ απρόσωπα και ανώνυμα, θα διασταυρώσουν το προϊόν του ελέγχου.

Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται φορολογικά πολλές επιχειρήσεις που σήμερα είναι αδύνατον να ελεγχθούν, θα διασφαλίζεται η ορθότητα και η ειλικρίνεια των ελέγχων , θα σταματήσει η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και ότι ακολουθεί αυτόν , που μέχρι σήμερα ταλάνιζε τον τόπο.

Για να προχωρήσουμε είναι αναγκαίο να στηριχτούμε σε μια σύγχρονη ΓΓΠΣ , στο ασυμβίβαστο των ελεγκτών και ελεγχόμενων και στην ανεξάρτητη λειτουργία των ελεγκτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η  λογική της πολιτείας θα πρέπει να είναι ότι  όλοι θα  ελέγχονται και να αποτελέσει παρελθόν η λογική των περαιώσεων και των παραγραφών.

Πιστεύουμε ότι αν  το Υπουργείου Οικονομικών προχωρήσει στην δημιουργία σώματος Ελεγκτή Φοροτεχνικού ειδικών προσόντων με τα χαρακτηριστικά αυτά, τότε και το επάγγελμα στηρίζετε και ίσες ευκαιρίες θα δημιουργηθούν και τα έσοδα του Κράτους θα διασφαλιστούν .

Δυστυχώς οι προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου  δεν είναι σαφείς και νομοθετεί σε βάρος του επαγγέλματος και του Οικονομικού Επιμελητήριου.

Η πρόσφατη ρύθμιση που προβλέπει στις  Ανώνυμες Εταιρείες  «δεν ισχύει η απαίτηση της κατοχής αδείας επαγγέλματος Λογιστή- Φοροτεχνικού από τους μετόχους που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.», ανατρέπει όλους τους αγώνες για την κατοχύρωση του επαγγέλματος. Με την διάταξη αυτή νομιμοποιούνται όλες οι ελεγκτικές εταιρείες που εργάζονται παράνομα στο χώρο του επαγγέλματος και δίνει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε άσχετο να μπει  στο επάγγελμα. Αν  δεν ανατραπούν οι διατάξεις αυτές και αν δεν δομηθεί ο έλεγχος όπως προαναφέραμε, θεωρούμε ότι το επάγγελμα υποβαθμίζετε και δεν υπάρχει μέλλον για το Οικονομικό Επιμελητήριο.  
 
ΜΕ ΤΙΜΗ
      Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας
Κούκουνας Κων/νος                      Παύλου Χρήστος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LOGRALLI | Φεβρουαρίου 29, 2012 12:10 μ.μ. | Reply
παράταση για τα Ε9 θα ζητήσετε? ή θα πάμε στο Δαφνί?
image description Your Name | Φεβρουαρίου 29, 2012 9:28 μ.μ. | Reply
Στο Δανφι ; Γιατί όχι δεν έχει προθεσμίες.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο