Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο για πιο ευέλικτο πλαίσιο πληρωμής ΦΠΑ

ΣΧΕΔΙΟ που προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με διπλό στόχο. Από τη μια πλευρά για να δώσει έστω και μια μικρή ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και από την άλλη για να μπορεί το Δημόσιο να βεβαιώνει τους φόρους, ώστε να βελτιώνεται η εικόνα των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο βασίζεται στην ευρωπαϊκή πρακτική όπου δίνεται χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την καταβολή του ΦΠΑ από την ημερομηνία που ο φορολογούμενος κατέθεσε την περιοδική δήλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και ένα δεύτερο σενάριο που αφορά την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ. Με την υποβολή της δήλωσης να καταβάλλεται μέρος (π.χ. 30%) του φόρου, με εξόφληση του υπολοίπου σε δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το αν οι μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται και με προσαύξηση 1%.

Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ ώστε να μη χρειάζεται να «κυνηγάει» τους υπόχρεους με την απειλή του αυτοφώρου και των ποινικών διώξεων.
Υπολογίζεται επίσης ότι με τη χρονική μετάθεση της καταβολής του ΦΠΑ θα δίνει και το αναγκαίο περιθώριο που χρειάζονται οι επιχειρηματίες για να επιμερίσουν την οποία ρευστότητα έχουν ανάμεσα σε υποχρεώσεις και ρυθμίσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμα, περαίωση κ.ά.)

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μιας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.
Η διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν. Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.
Η νέα ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.  

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description CHRIS HARRISON | Φεβρουαρίου 27, 2012 12:18 π.μ. | Reply
Αμήν και πότε. Δηλαδή τι έπαθε το ΙΚΑ που καταθέτουμε ΑΠΔ άσχετα με την πληρωμή των εισφορών από τον επιχειρηματία. Χρόνιο αίτημα του κλάδου η αποδέσμευση της κατάθεσης των δηλώσεων από την πληρωμή τους.
image description tolti8201 | Φεβρουαρίου 27, 2012 12:40 π.μ. | Reply
ΠΤΩΧΕΥΣΕ (ΤΟ ΙΚΑ)
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Φεβρουαρίου 27, 2012 5:35 μ.μ. | Reply
Από τα χρεωστούμενα του Δημοσίου σε αυτό με την μη πληρωμή της συμμετοχής του στην τριμερή χρηματοδότηση, από την υποχρέωση που του επεβλήθη να διαθέσει τα ρευστά διαθέσιμά του στην αγορά Δημοσίου χρέους μέσω ομολόγων, από την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας σε "άνεργους" μετανάστες που εισφοροδιαφεύγουν μαζί με τους εργοδότες τους εισπράττοντας επιδόματα ανεργίας όντας εργαζόμενοι με μαύρα μεροκάματα, από την κακοδιαχείρηση των δοτών διοικήσεών του...από αυτά πτώχευσε το ΙΚΑ και όχι από την αποσύνδεση των συνεπών εργοδοτών από την πληρωμή των εισφορών τους, η οποία σε περιόδους ύφεσης και αρνητικής ρευστότητας, προσφέρουν ένα άτυπο χρηματο-οικονομικό εργαλείο διαχείρησης κρίσεων και παράτασης της ζωής των επιχειρήσεων, σε ένα εχθρικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα που κανένα εργαλείο SWOT ANALYSIS δεν θα μπορούσε να προβλέψει!
image description ΒΑΓΓΕΛΗΣ Α. | Φεβρουαρίου 27, 2012 10:03 μ.μ. | Reply
Από πάντα έπρεπε να ήταν αυτό, όχι μόνο στο ΦΠΑ αλλά και σε όλους τους φόρους, και γενικά σε όλες τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης προς το δημόσιο. Η ...απειλή ας πούμε δεν έχεις λεφτά, δεν καταθέτεις δήλωση οδηγεί στην πλήρη άγνοια του δημοσίου στο τι του χρωστάνε, ή στην παραπλάνηση του λαμβάνοντας μια παραπλανητική δήλωση. Κυνηγάει αυτόν που δεν εισέπραξε το ΦΠΑ και κατά συνέπεια δεν κατέθεσε την δήλωσή του γιατί δεν είχε να πληρώσει π.χ. 50.000€, αλλά δεν ασχολείται με εκείνον που προτίμησε να κάνει μια δήλωση και να πληρώσει π.χ. 500€ και φαινομενικά είναι οκ δεν έχει εκκρεμότητα και είναι φορολογικά ενήμερος, ενώ ο προηγούμενος που θέλει νε είναι ειλικρινής δεν είναι....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο