Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Oλα τα ομόλογα των πολιτών θα ¨κουρευτούν¨. Αγνωστο ποιοι θα αποζημιωθούν.

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα και αυτά που κατέχουν οι πολίτες θα απομειωθούν κατά 53,5%

Σύγχυση επικρατεί για το θέμα του “κουρέματος” των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα.

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα και αυτά που κατέχουν οι πολίτες θα απομειωθούν κατά 53,5% . Επί του παρόντος όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι ομολογιούχοι και με ποια κριτήρια θα ...αποζημιωθούν για τις ζημιές που θα υποστούν.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται μετά την ολοκλήρωση του PSI να καλύψει απώλειες των φυσικών προσώπων δίνοντας τους νέα ομόλογα βάζοντας όμως ως προϋποθέσεις η αξία των αρχικών ομολόγων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ κατ΄ άτομο και τα ομόλογα να έχουν αγοραστεί στην ονομαστική τους τιμή και όχι από την δευτερογενή αγορά.

Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει και τις ζημιές που θα υποστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν πληρωθεί από το Δημόσιο με ομόλογα αλλά και κατηγορίες εργαζομένων όπως οι πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής.

Κι αυτό καθώς οι τίτλοι που έλαβαν δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν “επενδυτικά ομόλογα”


Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο χωρίς όμως να εξευρεθεί λύση.

Επίσης ο υπουργός εξέδωσε ανακοίνωση για το “κούρεμα” των ομολόγων των φυσικών προσώπων κάνοντας λόγο “για ακραία παρερμηνεία των δηλώσεων του” . “Αυτό που είπα είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλιστούν θα διασφαλισθούν . Κι αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως “μικροεπενδυτής” που δεν είναι όμως επενδυτής αλλά αποταμιευτής” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την δήλωση του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι δεν θα “διασφαλιστούν” όλα τα φυσικά πρόσωπα ενώ δεν διευκρινίζεται πως θα διαχωρίζονται οι “επενδυτές” από τους “αποταμιευτές”.

Για τις ασάφειες που υπάρχουν το “Έθνος” απέστειλε χθες στο υπουργείο Οικονομικών πέντε ερωτήματα τα οποία όμως δεν απαντήθηκαν.

Όλα τα ελληνικά ομόλογα θα “κουρευτούν” χωρίς εξαιρέσεις.

Το ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Σε ερώτηση αν θα μπουν στην διαδικασία του PSI και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων τόνισε “τα ομόλογα θα τύχουν όλα της ίδιας μεταχείρισης”.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα “υπάρξει πρόνοια” για κάποιους πολίτες.

“Όλα τα ομόλογα θα μπουν στη διαδικασία της απομείωσης, αλλά αντιλαμβανόμαστε από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να υπάρξει και μια προστασία πολιτών και αυτή την προστασία η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να την παράξει”, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η κυβέρνηση δεν μπορεί στην παρούσα φάση να προχωρήσει στην ανακοίνωση ρύθμισης κάλυψης ζημιών για ειδικές ομάδες ομολογιούχων γιατί μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει νομικά προσχώματα στην ομαλή υλοποίηση του PSI.


Εξάλλου χθες ο ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Χρηματιστών) εξέφρασε την αντίθεση του στο “κούρεμα” των ομολόγων των φυσικών προσώπων. Είναι αντιφατικό το υπουργείο Οικονομικών από την μία να ζημιώνει ιδιώτες επενδυτές και από την άλλη να ζητά να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια τους όσοι τα έβγαλαν στο εξωτερικό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.


Τέλος με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων και τις ενστάσεις από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για τους κανόνες ανταλλαγής των ομολόγων


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο