Αποτελέσματα live αναζήτησης

Την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος.

21 Φεβρουάριου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μετά την απόφαση του Eurogroup κατέστη σαφές ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
«Απαιτήθηκαν οχτώ μήνες δύσκολου αγώνα αλλά και προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρετίζοντας και αυτός μετά τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όχι μόνον όσους συμφωνούν αλλά και όσους διαφωνούν με το νέο πρόγραμμα, να αγωνιστούν για τη σωτηρία της χώρας και να αναλογιστούν πού θα πήγαινε η Ελλάδα αν δεν υπήρχε η σημερινή απόφαση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ευτυχής για το σημερινό θετικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι χρειάστηκαν δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολλά επίπεδα, κυρίως δε με τον ιδιωτικό τομέα. Χαιρέτισε το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μία χώρα μειώνει το χρέος της κατά ένα ποσό που είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι βασικοί στόχοι της χώρας τώρα είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η συρρίκνωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι πολλοί θέτουν το ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει και μπορεί να σωθεί, τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι η μόνη εθνική στρατηγική που υπάρχει σήμερα και υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει η χώρα να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και το υπουργικό συμβούλιο να λάβει τάχιστα όλες τις αναγκαίες δημοσιονομικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει νομοσχέδια που αφορούν τα δημοσιονομικά μέτρα, φορολογικές διατάξεις, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012 και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα. Ανέφερε επίσης ότι ως τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες στο χώρο της υγείας και η αναδιάρθρωση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, αφού επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο και εγκριθεί από τη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και θα έχει εφαρμοστεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε, για το πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας, «Ήλιος».

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε «εθνικό προσκλητήριο» για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στο σημερινό Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία θέσης γενικού γραμματέα φορολογικών και τεχνικών θεμάτων, ευρείας αποδοχής.

Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε, επίσης, ότι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις και η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι με τις σημερινές αποφάσεις η κατάσταση θα διορθωθεί.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα θα επανέλθουν η δημοσιονομική κυριαρχία και η αξιοπρέπεια στη χώρα μας. Τόνισε ότι τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου είναι καλύτερα από αυτά που είχαμε αρχικά σχεδιάσει.

www.kathimerini.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης