Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εισαγγελική έρευνα για τις συντάξεις «μαϊμού»

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο για χιλιάδες συντάξεις προς πρόσωπα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για συνταξιοδότηση, παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που θα διενεργήσει ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας, Σπ. Μουζακίτης, αποτελούν οι λεγόμενες συντάξεις «μαϊμού», που φαίνεται να λάμβαναν περίπου 20 χιλιάδες πρόσωπα, με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ποσό υπολογίζεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ και προέκυψε -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- ύστερα από ελέγχους που έγιναν για το θέμα, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα ερευνηθούν τα πρόσωπα που λάμβαναν παράνομα συντάξεις, αλλά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ταμείων ή των αρμόδιων υπηρεσιών, που ενέκριναν και ακολούθως χορηγούσαν τις επίμαχες συντάξεις.

Η εντολή του κ. Πεπόνη αφορά τη διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων -σε βαθμό κακουργήματος- τής απάτης και της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο κ. Μουζακίτης θα πρέπει να εντοπίσει, στην πρώτη φάση της διερεύνησης της υπόθεσης, το συνολικό αριθμό των παράνομων συντάξεων που δόθηκαν από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και τα ακριβή ποσά που λάμβαναν κάθε μήνα οι δήθεν δικαιούχοι. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίσει τα πρόσωπα που εισέπρατταν αντίστοιχα ποσά, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω πληρεξουσίων.

Όπως εκτιμάται, η έρευνα θα οδηγήσει στο Εφετείο, ενώπιον του εισαγγελέα, δεκάδες πρόσωπα, είτε ως μάρτυρες, είτε ως υπόπτους, καθώς, ήδη, υπάρχουν στοιχεία για «συνταξιούχους» που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για συνταξιοδότηση. Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται, επίσης, να περάσουν και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, που θα κληθούν να εξηγήσουν πως είχαν εγκριθεί παρανόμως τέτοιου είδους συντάξεις.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.

Σε πρώτη φάση, ο οικονομικός εισαγγελέας θα προσπαθήσει να διερευνήσει πόσες συντάξεις – μαϊμού χορηγήθηκαν από κάθε ασφαλιστικό ταμείο ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εξακριβώσει και το ύψος της ζημίας που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο κ. Μουζακίτης αναμένεται να καλέσει για κατάθεση πρόσωπα καθώς και στελέχη ταμείων που έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση τέτοιων συντάξεων.

Πηγή: www.ethnos.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο