Έως τη Δευτέρα στη Βουλή το «κούρεμα» του χρέους

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Φεβρουάριος 2012
Τι περιλαμβάνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου Taxheaven.gr

Έως τη Δευτέρα θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων.

Με τη νομοθετική διάταξη θα δεσμεύεται μεταξύ άλλων η καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων με ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses - CAC).

Η νομοθετική διάταξη για CACs που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό τη καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου την Gottlieb Steen & Hamilton LLP δεν θα αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.

Η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1) – των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο - και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές θα οδηγήσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας.



Πηγή: Newsbeast.gr