Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναζήτηση... 20 δισ. για βιώσιμο χρέος το 2020

«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί το αναπάντεχο άνοιγμα κατά περίπου 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί μέχρι το 2020. Συνδυάζοντας τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που συντάχθηκαν τόσο από το ΔΝΤ όσο και  από την Ε.Ε., η κυβέρνηση καταλήγει στην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 129% του ΑΕΠ έναντι 120% του ΑΕΠ που αποτελεί τη βασική υπόθεση του μνημονίου.

Κύρια αιτία για την ανατροπή στην εκτίμηση για το δημόσιο χρέος αποτελούν οι υποθέσεις κινδύνου, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην  ελληνική οικονομία μέχρι τα τέλη του 2013. Το βασικό σενάριο (πάνω στο οποίο δουλεύουν κυβέρνηση και τρόικα) προβλέπει ύφεση έως 5% το 2012 ενώ τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης εκτιμάται θα εμφανιστούν, στην καλύτερη περίπτωση, το τελευταίο τετράμηνο του 2013.

Είναι προφανές ότι με βάση αυτές τις υποθέσεις για την ύφεση και επιδείνωση του δημόσιου χρέους, ο βασικός στόχος για επίτευξη  πρωτογενούς πλεονάσματος 2,063 δισ. ευρώ το 2013 (που αποτυπώνεται και στο μνημόνιο) κρίνεται δύσκολος έως ανέφικτος.
 
Πρόσθετη βοήθεια
 
Για να αντισταθμίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η αναθεώρηση της προοπτικής για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, κυβέρνηση και τρόικα επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματικής βοήθειας στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού διάσωσης. Τόσο στη συνεδρίαση του Euroworking group την Κυριακή όσο και στο Εurogroup τη Δευτέρα θα εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα 130 δισ. του νέου πακέτου δεν επαρκούν.

Στην κατεύθυνση αυτή κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συμμετοχής της στο PSI χωρίς να προκληθούν αναταράξεις στο ευρωσύστημα. Κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις αφορούν είτε τη διάθεση των ελληνικών ομολόγων σε τιμές κτήσης είτε διάθεση των κερδών (περίπου 15 δισ.) που θα έχει η ΕΚΤ σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει στο «κούρεμα» των ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα διαθέσει το ποσό των κερδών είτε απευθείας στην Ελλάδα είτε μέσω μερισμάτων στα κράτη - μέλη που θα χρηματοδοτήσουν τη χώρα μας.
 
Το σχέδιο για το PSI
 
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Ε.Ε.  και το ΔΝΤ ζητούν από το IIF να προβεί σε νέες παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, η βασικότερη εκ των οποίων είναι να μειωθεί το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10% και να αυξηθεί το ποσοστό του εναπομείναντος, μετά το «κούρεμα», χρέους που επιμηκύνεται στην 30ετία.

Ενώ η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, βάσει και της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου, προέβλεπε «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%, πρόωρη εξόφληση του 15% και επιμήκυνση του υπολοίπου 35% με ομόλογα διάρκειας έως 30 έτη, η Ευρώπη και το ΔΝΤ προτείνουν τώρα η πρόωρη εξόφληση να περιοριστεί στο 10% και να επιμηκυνθεί το 40% του χρέους, ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους κατά 15 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα γλιτώσει η Ελλάδα μειώνοντας το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10%.

Εάν το Eurogroup της Δευτέρας δώσει το "πράσινο φως" για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, τότε η επίσημη διαδικασία για το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου.

Μέχρι και την επόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και τη ρύθμιση που θα ενσωματώσει στις νομικές συμβάσεις των ομολόγων τη ρήτρα συλλογικής δράσης. Σύμφωνα με τη ρήτρα, εφόσον ένα ποσοστό των ομολογιούχων (της τάξης του 75%) συμφωνήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα υποχρεούνται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κάτοχοι (25%) των ελληνικών ομολόγων.Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Φεβρουαρίου 17, 2012 3:44 μ.μ. | Reply
"...προβλέπει ύφεση έως 5% το 2012 ενώ τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης εκτιμάται θα εμφανιστούν, στην καλύτερη περίπτωση, το τελευταίο τετράμηνο του 2013."
Π@πάρια μέντολες.... Εδώ έπρεπε ΗΔΗ να έχουμε βγεί στις αγορές από τα τέλη του 2011 (όπως έλεγε η λυγιστή ο Παπακωνσταντίνου) και να γράφουμε πλεονάσματα... Και τώρα το πάνε για 2014;;;; Δικαιολογίες ψάχνει ο Παπα(ρο)δήμος για να μας κατσικωθεί και άλλο στο σβέρκο;;;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο