Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το Σχέδιο Δράσης του ΙΚΑ για τα έσοδα του 2012

Το Σχέδιο Δράσης του ΙΚΑ για τα έσοδα του 2012

Αγώνα δρόμου για τη διασφάλιση πόρων ξεκινά τις επόμενες μέρες το ΙΚΑ, μετά την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος του Σχεδίου Δράσης για το 2012.

Τον προηγούμενο χρόνο το ΙΚΑ χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό 1,44 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών που προκαλούνται από την ανεργία, τις μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα από το αρνητικό οικονομικό κλίμα. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ύφεσης προκαλεί στα ασφαλιστικά Ταμεία απώλειες 350 εκατ. ευρώ και όπως επισημαίνεται στο 97 σελίδων Σχέδιο Δράσης, «λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, καθίσταται δυσχερής η δυνατότητα ad hoc επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, περαιτέρω όσων ήδη έχουν προβλεφθεί».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι υπάρχει "κίνδυνος συνέχισης της υποχώρησης στην αγορά ακινήτων και της πτώσης της ζήτησης, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ βραχυπρόθεσμα".

Με τα δεδομένα αυτά, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθίστανται πρωταρχικής σημασίας για τον ετήσιο προγραμματισμό του Οργανισμού.

Ειδικότερα, οι στόχοι που θέτει το Σχέδιο Δράσης είναι η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας με την ενίσχυση του ασφαλιστικού ισοζυγίου και της αυτοχρηματοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, η μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού και η διεύρυνση και η εμβάθυνση των μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας.

Προβλέπεται επίσης, η ολοκλήρωση της μεταφοράς πόρων και συστημάτων του πρώην κλάδου υγείας του Οργανισμού προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, η εφαρμογή στοχευμένων μέτρων ελέγχου και η αναζήτηση πρόσθετων εσόδων από άλλες πηγές, όπως είναι η περιουσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ΙΚΑ ενεργοποιεί ήδη την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων οφείλουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ, ενώ για την είσπραξη των απαιτήσεων θα ζητήσει τη συνδρομή εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο της τακτικής ενημέρωσης των οφειλετών. Επιπλέον, μέσα στο 2012 θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα βελτιώνουν τον πάγιο τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και τα κίνητρα και τις επιμέρους διευθετήσεις για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε οποιοδήποτε τύπο διακανονισμού εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, εντός του 2012 θα υλοποιηθεί η διασταύρωση των δηλούμενων και των καταβαλλόμενων εισφορών σε μηνιαία βάση, και η διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές αρχές, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση αντίδραση και την αναζήτηση των τρεχουσών εισφορών σε περιπτώσεις λαθών ή εισφοροδιαφυγής.

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2012, τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται υποχρεωτική η πληρωμή, μέσω των τραπεζών, των αποδοχών των εργαζομένων, των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και αποδίδονται από τους εργοδότες.

Επίσης, μειώνονται από 852 σε 62 οι κωδικοί ασφάλισης, από τους οποίους οι 19 θα χρησιμοποιούνται περίπου από το 95% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

Για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά ετησίως τα 3,5 δισ. ευρώ, δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο Επιτελική Μονάδα Συντονισμού των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, η οποία εκτός των συντονιστικών αρμοδιοτήτων θα αναλαμβάνει και τη διεκπεραίωση ελέγχων ειδικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων.

Ακόμη, σε κάθε μια από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις που θα δημιουργηθούν, θα λειτουργήσει Ελεγκτική Υπηρεσία για το συντονισμό και την παρακολούθηση του ελεγκτικού έργου όλων σε περιφερειακό επίπεδο και τη διενέργεια ελέγχων σε ειδικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Με τον ίδιο στόχο και στο πλαίσιο της γενικότερης Διοικητικής Αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα προωθηθεί και η ριζική αναδιοργάνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) και των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών που λειτουργούν αποκεντρωμένα στα Υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας στόχος είναι η διερεύνηση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνική και Στέγασης του Ιδρύματος και με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας (όπως για παράδειγμα, εκμίσθωση, τιτλοποίηση, ρευστοποίηση, συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Sale and lease back, κ.λπ.).

Το ΙΚΑ διαθέτει ακίνητα, η αντικειμενική αξία των οποίων φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική τους αξία αποτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ. Το 2011, τα έσοδα του Ιδρύματος από την εκμετάλλευση ακινήτων ήταν 8.173.500 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά το ταμείο επιβαρύνθηκε με 25.813.000 ευρώ για την πληρωμή ενοικίων, μεγάλο μέρος των οποίων (50%) αφορούν τις υπηρεσίες υγείας.

Σήμερα το 1/4 των ακινήτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παραμένει αναξιοποίητο, ιδιαίτερα λόγω ειδικών πολεοδομικών και νομικών συνθηκών. Παράλληλα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει αξιόλογες επενδύσεις σε μετοχές (μεταξύ άλλων κατέχει το 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ) και αμοιβαία κεφάλαια αξίας γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων ανέρχονται σε περίπου 2% των εσόδων του κατ' έτος.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο