Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μισό ναι και αναβολή οριστικής απόφασης για Δευτέρα - Θέλουν επιτροπεία και τα χρήματα δεσμευμένα

Ενεργοποιείται και ο ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου θα δεσμεύονται φορολογικά έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σφράγισε ακόμα περισσότερους περιοριστικούς όρους, από αυτούς που προβλέπει το νέο μνημόνιο για την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των 16 εταίρων μας ήταν σαφείς:

Τρεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η όποια συμφωνία :

η δημιουργία και ενεργοποίηση ειδικού λογαριασμού, στον οποίο οι δανειστές μας θα καταθέτουν τα χρήματα και, από την άλλη πλευρά, η χώρα μας θα καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά – που θα δεσμεύονται από τα έσοδά της – για να πληρώνει το χρέος της. Για να αρχίσουν, όμως, να ρέουν ευρώ προς την Αθήνα, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα όσα έχουν ψηφιστεί. Για το σκοπό αυτό, τέθηκε μετ΄ επιτάσεως
η τοποθέτηση κοινοτικών επιτρόπων, που θα παρακολουθούν ακριβώς αυτή την εφαρμογή των μέτρων και θα ελέγχουν σε πρώτο στάδιο τις μηνιαίες εκθέσεις, τις οποίες η χώρα μας υποχρεούται να αποστέλλει στην τρόικα για κάθε της κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές μας επιχειρούν να διασφαλίσουν πλήρως τα χρήματά τους (αφού η βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση), με τρόπο τέτοιο ώστε να ισχύσει – αν χρειαστεί – άμεσα
η ρήτρα απόκλισης στόχων. Πρόκειται για πρόβλεψη, η οποία λέει «ΣΤΟΠ» στην περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού. Μάλιστα, η ρήτρα αυτή, την οποία είχε αποκαλύψει πρώτο το 24h.gr, περιλαμβάνει στην ουσία την επαναδιαπραγμάτευση σχεδόν εκ του μηδενός κάποιων όρων ή του συνόλου της σύμβασης, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Πέραν όλων αυτών των θεμάτων, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη καταγράφουμε την κατά τι ηπιότερη στάση της Γερμανίας – που φαίνεται να πείσθηκε από τις ελληνικές δεσμεύσεις -, τη δήλωση της Φινλανδίας και άλλων χωρών για συζήτηση του θέματος στα κοινοβούλιά τους πριν τη σύνοδο του Eurogroup, τη Δευτέρα – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για πιθανές περαιτέρω απαιτήσεις τους -, και την πρόταση της Ολλανδίας για αναβολή της βοήθειας μέχρι τις εκλογές, αν δεν παρουσιαστεί από τη χώρα μας ένα συγκεκριμένο και επί της ουσίας πρόγραμμα, ώστε να δεσμευθεί απόλυτα και ο επόμενος πρωθυπουργός ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του νέου μνημονίου.

Πηγή 24h.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο