Βελτιώσεις στο νόμο για τους νόμους

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Φεβρουάριος 2012
Taxheaven.gr

Βελτιώσεις στο νόμο για τους νόμους

Σε βελτιωτικές τροποποιήσεις, βάσει της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του σχεδίου νόμου «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης», προέβη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.
 
Πρόκειται για «ένα νόμο για τους νόμους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Υπουργός, που αποτρέπει την πολυνομία και κακονομία και εισάγει τον προγραμματισμό έργου της Κυβέρνησης.
 
Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται με τη συμπλήρωση τριετίας από την εφαρμογή του κάθε νόμου, αξιολόγηση των ρυθμίσεων με συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με βάση συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια, ώστε να αντιμετωπιστεί το διάχυτο πρόβλημα μη εφαρμογής των νόμων. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έκανε αποδεκτές ο κ. Ρέππας, στην ανάλυση συνεπειών της όποιας ρύθμισης, πέραν του παράγοντα κόστους – οφέλους που προβλέπεται, προστίθεται και κοινωνική διάσταση με την εισαγωγή κριτηρίων για τις επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και την καθημερινότητα του πολίτη.
 
Ακόμη, στην αρχή κάθε Κοινοβουλευτικής Συνόδου ο κάθε Υπουργός καταθέτει προγραμματισμό για τα νομοσχέδια που θα καταθέσει και το αντικείμενό τους.
 Επίσης, οι δύο Επιτροπές, δηλαδή η Επιτροπή Κωδικοποιήσεων και Αναμόρφωσης Δικαίου και η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Νομοθέτησης, συγχωνεύονται σε μία, την Ε.Κ.Α.Δ..
 
Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, ανέφερε: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας υποχρεωτικός οδικός χάρτης για την καλή νομοθέτηση. Η ενδεχόμενη μη τήρηση αυτού του οδικού χάρτη από τους νομοθετούντες Υπουργούς, θα επιφέρει «κυρώσεις» πολιτικές και κοινοβουλευτικές.
 
Στο εξής, ο κάθε Υπουργός θα ελέγχεται για τον τρόπο που νομοθετεί. Με το νομοθέτημα αυτό ούτε ερμηνεύουμε, ούτε εξειδικεύουμε το Σύνταγμα. Απλώς βάζουμε τους κανόνες για τον τρόπο ορθής νομοθέτησης και είναι περίεργο και κρίμα που δεν ψηφίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».