Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βελτιώσεις στο νόμο για τους νόμους

Βελτιώσεις στο νόμο για τους νόμους

Σε βελτιωτικές τροποποιήσεις, βάσει της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του σχεδίου νόμου «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης», προέβη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.
 
Πρόκειται για «ένα νόμο για τους νόμους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Υπουργός, που αποτρέπει την πολυνομία και κακονομία και εισάγει τον προγραμματισμό έργου της Κυβέρνησης.
 
Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται με τη συμπλήρωση τριετίας από την εφαρμογή του κάθε νόμου, αξιολόγηση των ρυθμίσεων με συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με βάση συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια, ώστε να αντιμετωπιστεί το διάχυτο πρόβλημα μη εφαρμογής των νόμων. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έκανε αποδεκτές ο κ. Ρέππας, στην ανάλυση συνεπειών της όποιας ρύθμισης, πέραν του παράγοντα κόστους – οφέλους που προβλέπεται, προστίθεται και κοινωνική διάσταση με την εισαγωγή κριτηρίων για τις επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και την καθημερινότητα του πολίτη.
 
Ακόμη, στην αρχή κάθε Κοινοβουλευτικής Συνόδου ο κάθε Υπουργός καταθέτει προγραμματισμό για τα νομοσχέδια που θα καταθέσει και το αντικείμενό τους.
 Επίσης, οι δύο Επιτροπές, δηλαδή η Επιτροπή Κωδικοποιήσεων και Αναμόρφωσης Δικαίου και η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Νομοθέτησης, συγχωνεύονται σε μία, την Ε.Κ.Α.Δ..
 
Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, ανέφερε: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας υποχρεωτικός οδικός χάρτης για την καλή νομοθέτηση. Η ενδεχόμενη μη τήρηση αυτού του οδικού χάρτη από τους νομοθετούντες Υπουργούς, θα επιφέρει «κυρώσεις» πολιτικές και κοινοβουλευτικές.
 
Στο εξής, ο κάθε Υπουργός θα ελέγχεται για τον τρόπο που νομοθετεί. Με το νομοθέτημα αυτό ούτε ερμηνεύουμε, ούτε εξειδικεύουμε το Σύνταγμα. Απλώς βάζουμε τους κανόνες για τον τρόπο ορθής νομοθέτησης και είναι περίεργο και κρίμα που δεν ψηφίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο