Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ναυάγησαν τα έσοδα τον Ιανουάριο

«Ποδαρικό» με «ναυάγιο» στα έσοδα έκανε ο προϋπολογισμός. Τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι η εικόνα στο «μέτωπο» των δημοσίων εισπράξεων είναι δραματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο μήνα του 2012 τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ενώ οι εισπράξεις του ΦΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 18,7%.

Η κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ, παρά τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών και την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά και τα «λουκέτα» που μπαίνουν καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το περασμένο έτος 110.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διακοπή εργασιών ενώ 75.000 έκαναν έναρξη εργασιών.

Επίσης πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να μην αποδώσουν το ΦΠΑ στο Δημόσιο για να καλύψουν άλλες ανάγκες ρευστότητας (π.χ. μισθούς, ενοίκια κ.α.).

Όμως την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή καλά κρατεί αφού μετά την κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων οι καταναλωτές δεν έχουν κίνητρο να τις «κυνηγούν» και προτιμούν να «παζαρεύουν» στις αγορές τους με τους καταστηματάρχες από το να παίρνουν απόδειξη. Παράλληλα, ο φορο-ελεγκτικός και φορο-εισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται υπό διάλυση με τις εφορίες να έχουν «ερημώσει» μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων.

Η αρνητική εξέλιξη στο «μέτωπο» των εσόδων προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο όταν μάλιστα αναμένονται νέα οδυνηρά μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση. Η περικοπή σε μισθούς και συντάξεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης εξέλιξη που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους. Το εκρηκτικό αυτό μείγμα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να ληφθεί ένα ακόμη πακέτο νέων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο οι εισπράξεις του ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,85 δισ. ευρώ ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 είχαν μπει στα ταμεία του Δημοσίου 2,29 δισ. ευρώ από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι η εικόνα των εσόδων είναι δραματική αφού με το «καλημέρα» του 2012 καταγράφουν σημαντική μείωση της τάξης του 6-7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρά τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας και τις έκτακτες εισφορές. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει αυξήσει εσόδων κατά 8,9% ποσοστό το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί σύντομα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από 2,8% και θα προσεγγίσει το 3,5% αφήνοντας για την Ελλάδα το θλιβερό ρεκόρ της συμπλήρωσης έξι συνεχόμενων ετών ύφεσης.

Τέλη κυκλοφορίας

Όσον αφορά στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν υφίσταται υστέρηση στα έσοδα παρά την αύξηση του αριθμού των πολιτών που παρέδωσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή και επικαλείται στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα έσοδα, προ επιστροφών, κατά την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2011 έως 20 Ιανουαρίου 2012, δείχνει ότι αυτά ανέρχονται στο ποσό των 1.201.260.000 ευρώ. Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2011, τα έσοδα είχαν ανέλθει στο ποσό των 1.150.800.000 ευρώ δηλαδή φέτος κατέγραψαν αύξηση 4,43%.
 
 
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο