Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μετά τις επικουρικές στο στόχαστρο της τρόικας και οι κύριες συντάξεις.

Το θέμα παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ ανοιχτό και τελικά θα κατατεθούν εναλλακτικά σενάρια στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τρία συν ένα εναλλακτικά σενάρια:

Αμεσα μειώσεις στις κύριες συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία -δηλαδή οι ασφαλιστικοί φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών- ζήτησε η τρόικα. Οι δανειστές, εκτός από τα 400 εκατομμύρια που πρέπει να βρεθούν από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ζητούν τώρα να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια από μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνος, χθες εστίασαν στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία που καλύπτουν τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες, τους δικαστικούς κ.ά., και ζήτησαν να μπει «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν περικοπές ακόμα και 20% στις κύριες συντάξεις των συγκεκριμένων ασφαλιστικών φορέων, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί στα Ταμεία η μείωση των μισθών.

Τα σενάρια
Το θέμα παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ ανοιχτό και τελικά θα κατατεθούν εναλλακτικά σενάρια στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τρία συν ένα εναλλακτικά σενάρια:

Περικοπή κατά 15% των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, που συνοδεύεται από την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων των μισθωτών.
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που η περικοπή γινόταν σε ποσά άνω των 300 ευρώ -όπως ζητούσε η Νέα Δημοκρατία- το όφελος θα ήταν μόνο 40 εκατομμύρια. Σε μια τέτοια περίπτωση η τρόικα έχει ζητήσει να βρεθούν 560 εκατομμύρια από μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Περικοπή κατά 10% των επικουρικών συντάξεων και κατά 5% των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ.
Περικοπή κατά 5% των επικουρικών συντάξεων και κατά 10% των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ.
Περικοπή κατά 15% ή ακόμα και 20% των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ (μέτρο που όπως αναφέρθηκε θα αφορά κατά προτεραιότητα τα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
Η ελληνική πλευρά συνέχιζε τις επαφές μέχρι και αργά χθες το βράδυ για το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων, ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονταν αποφασισμένοι. Μάλιστα, ακόμα και στην? αισιόδοξη περίπτωση που περιοριστούν οι απαιτήσεις της τρόικας, το θέμα αναμένεται να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, έχει προσωρινά «παγώσει» η συζήτηση για το εφάπαξ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παρεμβάσεις θα κλειδώσουν για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σε περίπτωση που η τρόικα μείνει ικανοποιημένη από τις μειώσεις στις συντάξεις θα δώσει μια μικρή πίστωση χρόνου στο υπουργείο Εργασίας για το εφάπαξ.

Ωστόσο, αν δεν εξευρεθούν τα χρήματα που ζητούν οι δανειστές, τότε θα επαναφέρουν άμεσα το θέμα της μείωσης του εφάπαξ κατά 30%, με μεγάλους χαμένους τους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο