Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ - τράπεζες.

Γενναίες περικοπές αναμένονται στα αποκαλούμενα ευγενή ταμεία των εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων

Σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, εισηγμένων και μη, καθώς και τραπεζών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο, με περικοπές πρόσθετων αποδοχών και ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για την άρση της μονιμότητας στις επιχειρήσεις, φέρνει η συμφωνία με την τρόικα που βρίσκεται προ των πυλών.

Οι δανειστές μας απαιτούν δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στις δημόσιες επιχειρήσεις, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η ιδιωτικοποίησή τους, με περικοπές αποδοχών, προσωπικού και ευκολότερες μετακινήσεις εργαζομένων εντός των επιχειρήσεων. Επίμονες φέρεται να είναι οι πιέσεις που ασκούνται και για γενναίες περικοπές στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», στα οποία υπάγονται και ταμεία μεγάλων εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων.

Κανονισμοί εργασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας είναι πιθανόν η κυβέρνηση να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα μεταβάλλονται οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, το δρόμο και για αποχωρήσεις υπαλλήλων. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν περί τους 68.000 υπαλλήλους που απασχολούνται στις εισηγμένες και τις μη εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις (26.300 στις μη εισηγμένες και 41.500 στις εισηγμένες ΔΕΚΟ).

Οι πιέσεις επικεντρώνουν σε αλλαγές ώστε να διευκολύνονται απολύσεις αλλά και μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες θέσεις αλλά και στη δραστική περικοπή του μισθολογικού κόστους, με «ψαλίδι» στα «προνόμια», «πάγωμα» των ωριμάνσεων και περικοπές υπερωριών. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση θα δεσμευθεί και για νέο κύμα «λουκέτων» σε δημόσιους φορείς, το πιθανότερο με απολύσεις των εργαζομένων που θα χάσουν το αντικείμενο εργασίας τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15.000 απολύσεις εντός του 2012.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο