Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πολ Κρούγκμαν: Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα το «αδύνατον»

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επικριτικός σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικας στην Ελλάδα εμφανίζεται σε άρθρο του στους «New York Times» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν υπό τον ιδιαίτερα εύγλωττο τίτλο «Η Eλληνική Mέγγενη» («The Greek Vise»).

Σύμφωνα με τον Π. Κρούγκμαν το σχέδιο της τρόικας είναι η χώρα μας να κατορθώσει να εμφανίσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (πρόκειται για το πλεόνασμα στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι τόκοι του χρέους) της τάξης του 4% του ΑΕΠ το 2014 από έλλειμμα 10% του ΑΕΠ το 2009.

Αυτή η «στροφή», πάντα κατά τον κ. Κρούγκμαν, δεν μπορεί να επιτευχθεί από μία οικονομία η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο στόχος οι δημόσιες δαπάνες να μειωθούν από το 100 (παίρνοντας ως έτος βάσης το 2009) στο 70 το 2014 είναι κάτι «πρακτικά και ουσιαστικά αδιανόητο και αδύνατο». Ο κ. Κρούγκμαν «συνοδεύει» το άρθρο του με δύο διαγράμματα τα οποία αποδεικνύουν το «αδύνατον» των απαιτήσεων των δανειστών της Ελλάδας. Παράλληλα τονίζει ότι «όταν ξεκίνησε το όλο θέμα η χώρα είχε ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα πλήρους διαγραφής του χρέους της η Ελλάδα θα έπρεπε να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρών δημοσιονομικών περικοπών». Τι θεωρεί ο κ. Κρούγκμαν ότι επιθυμεί ουσιαστικά η τρόικα; «Στην πραγματικότητα επιθυμεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε… θανατηφόρα επίπεδα λιτότητας προκειμένου να κατορθώσει κάποια στιγμή να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει το παραμικρό φως στο βάθος του τούνελ». Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις των δανειστών ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.  

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο