Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέχρι την Πέμπτη κατατίθεται η νομοθετική διάταξη για το PSI

Πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, νομοθετική διάταξη με την οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει η Βουλή να την ψηφίσει.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει μέριμνα ώστε να μετριαστούν οι απώλειες μικροεπενδυτών από την διαδικασία του κουρέματος και ότι θα αντιμετωπιστούν όλα δίκαια και ξεχωριστά.

Η νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses - CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό τη καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου την Gottlieb Steen & Hamilton LLP δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.

Η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1) – των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο - και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Έτσι, ενδεικτικά θα πρέπει να εκπροσωπηθούν ομολογιούχοι που κατέχουν τα 104 δισ . ευρώ περίπου από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (51%), εκ των οποίων οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 77 δισ. ευρώ (το 75% των παρισταμένων) θα αποφασίσουν για τους υπολοίπους ομολογιούχους που κατέχουν χρεόγραφα αξίας 129 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές θα οδηγήσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας.Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο