Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλήρη αποδοχή των νέων επώδυνων μέτρων ζητούν οι εταίροι της ευρωζώνης.

ΟI Βρυξέλλες δεν φαίνεται να βιάζονται για σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με φυσική παρουσία ή με τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί η χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Η ιδέα να πραγματοποιηθεί η σύνοδος την ερχόμενη Δευτέρα εγκαταλείφθηκε λόγω των εκκρεμοτήτων που υφίστανται ακόμη στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα (νέο μνημόνιο) και τον ιδιωτικό τομέα (PSI). Εδαφος κερδίζει η άποψη να γίνει η πολυσυζητημένη σύνοδος την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των Αθηνών.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν αποσαφήνισε χθες ότι μόνο όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία και υπάρξει συνολική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών θα ενεργήσουν άμεσα οι υπουργοί της ευρωζώνης, έστω και με τηλεδιάσκεψη. Χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «εξαιρετικά περίπλοκες» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το «κούρεμα», προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές για εξεύρεση συμφωνίας σε εθελοντική βάση.

Για τα εργασιακά, ο Αμαντέου Αλταφάιγ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. «Εγώ είμαι στις Βρυξέλλες και οι διαπραγματεύσεις γίνονται στην Αθήνα», είπε. Φρόντισε, όμως, να αναφερθεί στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία την τελευταία 10ετία. Συνεπώς, «όλα είναι αντικείμενο συζήτησης και η τρόικα εξετάζει με τις ελληνικές αρχές όλους τους τομείς που έχουν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών στην αγορά εργασίας».

Ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάιγ είπε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν και άφησε να εννοηθεί ότι η εικόνα θα ξεκαθαριστεί όταν επιτευχθεί συνολική συμφωνία για το PSI και το δεύτερο πρόγραμμα. «Οταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία στο τραπέζι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και να δούμε αν και κατά πόσο θα χρειαστεί η συμμετοχή του δημόσιου τομέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί το χρέος στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό για την επίτευξη αυτού του στόχου μετά τη συμφωνία για το PSI και το δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάιγ απάντησε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αλλά «μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια πριν από την κρίση».

Επαναλαμβάνεται, λοιπόν, το ίδιο ακριβώς σενάριο που παίχθηκε με το πρώτο πακέτο στήριξης. Οι εταίροι και οι Βρυξέλλες δεν βιάζονται και περιμένουν να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους, όταν η ανυπόμονη για το δεύτερο πακέτο κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει βράσει για τα καλά στο ζουμί της. Στο μεταξύ, μέχρι την Τετάρτη ή Πέμπτη που αναμένεται να συγκληθεί η έκτατη σύνοδος, θα συνεχιστούν από τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, τις πρωτεύουσες των εταίρων και τα διάφορα "βραβεία Νόμπελ" οι δηλώσεις γύρω από την έξοδο ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ, τις επιπτώσεις, το αν χρειάζεται η χώρα επιτροπεία και άλλα πυροτεχνήματα για να έχουν τροφή οι αγορές και να αγριεύουν οι πολίτες της χώρας.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο