Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τόμσεν: Ανυποχώρητος στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, διαλλακτικός με τα "δώρα".

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα θέτει θέμα «περιορισμού του κατώτατου μισθού», έστω προσωρινά, επισημαίνοντας ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος.

Η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιβραδύνει στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Poul Thomsen σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.
"Θα πρέπει να προχωρήσουμε με λίγο αργότερο ρυθμό όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και να προχωρήσουμε ταχύτερα - πολύ ταχύτερα - με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Thomsen στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να επιτύχει σύντομα συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της για το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει ώστε να εξασφαλιστεί το νέο δάνειο των 130 δις ευρώ. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Δευτέρα υπήρξαν πιέσεις προς την κυβέρνηση και τα δύο αυτά θέματα να έχουν κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας.

O Thomsen είπε ότι είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές, ενώ αναφερόμενος στο PSI, δήλωσε ότι εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, η ανταλλαγή θα μπορεί να προχωρήσει τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου.

"Η συμφωνία του PSI θα κατατεθεί και θα εξετασθεί για μερικές εβδομάδες και μέχρι περίπου το τέλος Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε εάν η πρότασή σας θα έχει γίνει αποδεκτή, και τότε θα μπορεί να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο πρώτο ήμισυ του Μαρτίου", είπε. "Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά εφικτό".

O Thomsen επανέλαβε την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνική οικονομίας και δήλωσε ότι, αν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν φέρουν άμεσα αποτελέσματα, τότε ίσως θα πρέπει να εξεταστούν πιο άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν στον κατώτατο μισθό και στα δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

"Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να εξετάσει πιο άμεσες παρεμβάσεις για μια προσωρινή περίοδο", δήλωσε ο Thomsen. "Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στον κατώτατο μισθό και πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό". Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα, ο Thomsen είπε ότι θα πρέπει να κλείσουν οργανισμοί και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναγκαστικών απολύσεων. "Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων στον δημόσιο τομέα θα προέλθει από συνταξιοδότηση".

Ο Thomsen επανέλαβε την θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde για συμμετοχή και του επίσημου τομέα στo PSI, ενώ τάχθηκε κατά της κρατικοποίησης των τραπεζών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακεφαλαιοποίησής τους για να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το PSI, αν και το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση.

"Αν και είναι κατανοητό ότι ως απόρροια του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) οι τράπεζες χρειάζονται σημαντική βοήθεια από το κράτος, δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τράπεζες", είπε.

Ο Thomsen υπεραμύνθηκε επίσης του αιτήματος της τρόικας για δεσμεύσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ότι θα εφαρμόσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί πριν εγκριθεί το νέο πακέτο διάσωσης.

"Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι όποιος θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν - και επιθυμεί εύλογα να κάνει κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αυτές θα είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους και το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας", είπε.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο