Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διχασμένη η Ευρώπη για το θέμα της επιτροπείας

ΑΛΛΟΙ επέκριναν και άλλοι υποστήριξαν τη γερμανική πρόταση να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα, ενώ η Αγκελα Μέρκελ χαμήλωσε τους τόνους χωρίς όμως επιτυχία.

Η πολεμική άρχισε την Κυριακή με τις δηλώσεις του προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανού Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πήρε το μέρος του Βερολίνου και του συμπατριώτη του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που επιβεβαίωσε την επίμαχη πρόταση. «Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει με το γεγονός ότι αυτοί που δίνουν πολλά χρήματα για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την κατανομή αυτών των χρημάτων», δήλωσε ο Μ. Σουλτς σε γερμανική εφημερίδα. Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει βέβαια έναν προσωρινό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έκπληξη διότι μέχρι να εκλεγεί πρόσφατα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μ. Σουλτς επέκρινε την πολιτική της Α. Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας...

Στο πλευρό του Βερολίνου έσπευσε να σταθεί η Σουηδία, ως πιστός σύμμαχος της Γερμανίας. «Κατανοώ τη γερμανική θέση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρέντερικ Ράιμφελντ, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι δεν θέλει πολεμική για την πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας και προτιμά να γίνει συζήτηση με επιτυχή κατάληξη. «Μία συζήτηση για το πώς η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα και πώς η τελευταία θα πετύχει τους στόχους της» είπε η καγκελάριος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, συνέχισε το παιχνίδι των απειλών κατά των Αθηνών, αφήνοντας σε δηλώσεις του να αιωρείται το ενδεχόμενο διακοπής της χορήγησης δανείων από τους εταίρους.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Αλσενμποργκ δήλωσε κατά τη σύνοδο κορυφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνήλθε πριν τη σύνοδο των «27», ότι «η Γερμανία θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της». «Προσοχή να μην πληγώσουμε περισσότερο απ' όσο είναι αναγκαίο» πρόσθεσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, ενώ ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου και πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση «απαράδεκτη». Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προτίμησε να τη χαρακτηρίσει «προσβλητική» για την Ελλάδα.
Η Αγκελα Μέρκελ δέχθηκε και τα πυρά του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD), ο πρόεδρος του οποίου, κ. Γκάμπριελ, δήλωσε με νόημα ότι «αυτοί που προτείνουν τέτοια πρόταση είναι ανιστόρητοι».

Πηγή: Express.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο