Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αδιαλλαξία από τρόικα για μείωση των μισθών.

Αδιαλλαξία από τρόικα για μείωση των μισθών. 

 ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ εμφανίζεται η τρόικα όσον αφορά τους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρόκειται για μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί καθ'Α όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα. Οι επικεφαλής των ελεγκτών επιμένουν στην άμεση μείωση των επικουρικών, στην κατάργηση του 13ου και 14ου, του κατώτατου, αλλά και στην περικοπή των ωριμάσεων και επιδομάτων που προέρχονται από τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προσπάθησε να εξασφαλίσει χρόνο επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος ούτε με τα πολιτικά κόμματα ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους, ωστόσο δεν κατάφερε να τους πείσει με αποτέλεσμα ο καθορισμός των μισθών και οι επικουρικές να ανάγονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Οπως τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ όσων ζητά η τρόικα και όσων προτείνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε στο κλιμάκιο ότι η συνταγή που προτείνει θα διαλύσει την κοινωνία, ενώ είναι αμφισβητήσιμη η αποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς οδηγεί σε βίαιη μεταβολή του επιπέδου διαβίωσης και της ύφεσης. Μάλιστα πρότεινε στην τρόικα τριετές «πάγωμα» μισθών και περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, κυρίως τραπεζών και ΔΕΚΟ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρίες δικτύων), παρ'Α ότι έχουν εκτεθεί στον ανταγωνισμό, λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές.

Μάλιστα οι ελεγκτές δεν δίστασαν να συγκρίνουν τους μισθούς στην Ελλάδα με αυτούς που δίνονται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, επισημαίνοντας ότι ο κατώτατος στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές το κλιμάκιο της τρόικας τόνισε ότι οι μειώσεις θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει… χθες. Μάλιστα ζητά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει: 1. Πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1/7/2012 και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

2. Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν σεβαστές, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, οι προσδοκίες των ασφαλισμένων, με βάση και τις δυνατότητες του κάθε ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα ταμεία ή ενιαίες οριζόντιες περικοπές. Θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τις οικονομικές δυνατότητες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις μελέτες και στα σημερινά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.
3. Καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού και επομένως και καμία μείωση για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993 και μετά).
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο