Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τριετές «πάγωμα» μισθών για διάσωση των δώρων.

Τριετές «πάγωμα» μισθών για διάσωση των δώρων.

Στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων μπαίνει το τριετές «πάγωμα» των μισθών και η μείωση των εισφορών για να «διασωθούν» ο κατώτατος, ο 13ος και ο 14ος μισθός. Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χθες και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε κατά της νομοθετικής παρέμβασης όσων ρυθμίζει η ΕΓΣΣΕ. Κενό διαπραγμάτευσης υπάρχει, ωστόσο, για τους Κανονισμούς Εργασίας στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, που η τρόικα ζητά να αλλάξουν.

Συμβιβαστική πρόταση συμφωνίας με τη ΓΣΕΕ που θα βάζει «μπλόκο» στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στη μείωση των κατώτατων ορίων για τους χαμηλόμισθους (όσους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) με «αντάλλαγμα» το «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων για μια τριετία και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καταθέτουν σύμφωνα με πληροφορίες αύριο Τετάρτη -κατά την επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου- οι εργοδοτικές οργανώσεις. Την πρόταση υπέβαλε χθες, ενόψει της συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η ΕΣΕΕ εκτίμησε ότι «το πάγωμα των μισθών για μια τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου θα σώσει τον κατώτερο και τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων».

Συμφωνία
«Λύση» μέσα από τον κοινωνικό διάλογο τουλάχιστον για όσα ρυθμίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλ. για τα όρια των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, αλλά και για τον 13ο και 14ο μισθό που συμπεριλήφθηκαν στη Σύμβαση για να διασωθούν όταν η τρόικα, κατά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, ζητούσε την κατάργησή τους) ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» (κάτι που είχε πει στη ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου) ικανοποιώντας τους συνδικαλιστές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε «κατά των οριζόντιων περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις» βάζοντας στο τραπέζι, ως εναλλακτικά σενάρια, είτε τη μη μείωση όσων επικουρικών είναι κάτω των 300 ευρώ είτε τον καθορισμό ενός συνολικού ύψους κύριας και επικουρικής σύνταξης (π.χ. έως τα 1.200 ευρώ) κάτω από το οποίο δεν θα πρέπει να γίνουν μειώσεις.

Κενά
Καμία συζήτηση δεν έγινε, ωστόσο, για τις ζητούμενες από την τρόικα αλλαγές στους Κανονισμούς Εργασίας και στις αμοιβές των εργαζομένων στις εισηγμένες στο Χ.Α. ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, που δεν ρυθμίζονται από την ΕΓΣΣΕ ούτε και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη ΓΣΕΕ η οποία αποκλείει το «πάγωμα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση, επαναβεβαίωσε ότι «η Συνομοσπονδία δεν συζητά και δεν πρόκειται να αποδεχθεί μείωση ή πάγωμα των μισθών, κατάργηση ή μείωση του 13ου και του 14ου μισθού και οτιδήποτε άλλο ρυθμίζει η ΕΓΣΣΕ».

Αφησε, παράλληλα, αιχμές εναντίον όσων εργοδοτικών κύκλων που δεν υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ δρουν ως «κουκουλοφόροι και πηγαίνουν στους τροϊκανούς και καταδίδουν πολλά, όπως π.χ. για τη μετενέργεια των συμβάσεων», δηλ. την κατάργηση της ισχύος των όρων των κλαδικών συμβάσεων όταν αυτές λήγουν, έτσι ώστε η υπογραφή ατομικών συμβάσεων να γίνεται από μηδενική βάση. Αλλα «ανοικτά», με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας, θέματα είναι το «πάγωμα» των ωριμάσεων με βάση τα μισθολόγια και η αλλαγή στο καθεστώς της διαιτησίας.

Για τα θέματα αυτά θα γίνουν σήμερα συναντήσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με κυβερνητικά στελέχη και με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη, η οποία χθες εκτίμησε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, ως συνυπογράφοντες την ΕΓΣΣΕ, μπορούν να διασώσουν τον κατώτατο και τον 13ο και 14ο μισθό και να αναζητήσουν τρόπους προσαρμογής του κόστους, μισθολογικού και μη μισθολογικού, που είναι ένα από τα ζητούμενα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Κοινωνικός διάλογος
«Λύση» μέσα από τον κοινωνικό διάλογο τουλάχιστον για όσα ρυθμίζει η ΕΓΣΣΕ, δηλαδή για τα όρια των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, αλλά και για το 13ο και 14ο μισθό, που συμπεριλήφθηκαν στη Σύμβαση για να διασωθούν όταν η τρόικα, κατά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, ζητούσε την κατάργησή τους, ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς.

Και για τις επικουρικές
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε «κατά των οριζόντιων περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις», βάζοντας στο τραπέζι, ως εναλλακτικά σενάρια, είτε τη μη μείωση όσων επικουρικών είναι κάτω των 300 ευρώ είτε τον καθορισμό ενός συνολικού ύψους κύριας και επικουρικής σύνταξης (π.χ. έως τα 1.200 ευρώ) κάτω από το οποίο δεν θα πρέπει να γίνουν μειώσεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο