Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέες διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρήσεων

Νέες διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρήσεων ώστε η σχετική άδεια να εκδίδεται σε 15 ημέρες επεξεργάζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης επιχειρώντας να εξαλείψουν το αντικίνητρο των 112 διαδικασιών που απαιτούνται σήμερα, εμπνεόμενοι από την Πορτογαλία όπου με ρύθμιση που προωθείται, η σύσταση επιχείρησης θα είναι γεγονός μέσα σε μία ώρα!...

Νέες διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρήσεων ώστε η σχετική άδεια να εκδίδεται σε 15 ημέρες επεξεργάζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης επιχειρώντας να εξαλείψουν το αντικίνητρο των 112 διαδικασιών που απαιτούνται σήμερα, εμπνεόμενοι από την Πορτογαλία όπου με ρύθμιση που προωθείται, η σύσταση επιχείρησης θα είναι γεγονός μέσα σε μία ώρα!


Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του θέματος και με την πρωτοβουλία αυτή, που έρχεται να ενισχύσει το Εθνικό Σχέδιο Απλούστευσης Διαδικασιών Ιδρυσης Επιχείρησης του υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτει εύλογα από τα ακόλουθα στοιχεία:
Για τη σύσταση ΑΕ στην πιο απλή της μορφή, με τρία μέλη στο ΔΣ, απαιτούνται 20 συνολικά διαδικασίες και 101 δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και 13 αντίγραφα καταστατικού. Για τη σύσταση ΕΠΕ με δύο εταίρους απαιτούνται 22 διαδικασίες και 72 δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων 11 αντίγραφα καταστατικού. Για τη σύσταση ΟΕ απαιτούνται 21 διαδικασίες και 57 δικαιολογητικά. Λιγότερο περίπλοκη αλλά όχι απλή είναι η διαδικασία για τη σύσταση ατομικής επιχείρησης.


Με την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει από κοινού οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Απ. Ανδρεουλάκος και Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου, επιδιώκεται η διαμόρφωση ενιαίου εντύπου αίτησης για τη σύσταση ατομικής επιχείρησης, ΑΕ, ΕΠΕ και ΟΕ αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου σημείου αναφοράς για τη διεκπεραίωση του συνόλου των σχετικών διαδικασιών είτε στα ΚΕΠ είτε στα Επιμελητήρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος να συστήσει επιχείρηση δεν θα απαιτείται να επισκέπτεται δεκάδες φορείς προκειμένου να συγκεντρώνει τα αναγκαία δικαιολογητικά ούτε ισάριθμα ταμεία προκειμένου να καταβάλει τα αναγκαία παράβολα. Μέσω ειδικών λογαριασμών, π.χ. του Ταμείου Εμπόρων για τους εδιαφερόμενους να «ανοίξουν» εμπορική ατομική επιχείρηση, το αντίστοιχο παράβολο θα καταβάλεται στον δικό λογαριασμό, στο ΚΕΠ ή στο οικείο Επιμελητήριο. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τίθεται ωστόσο ως βασική προϋπόθεση να συμφωνήσει και το υπουργείο Οικονομίας ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στις εφορίες.


Το κέρδος, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι τεράστιο για τους συναλλασσόμενους φυσικά αλλά και για την οικονομία και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Και ο χρόνος για τη σύσταση επιχείρησης μειώνεται δραστικά, από ένα μήνα τουλάχιστον σήμερα για την ατομική επιχείρηση σε 10-15 ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση των 20 επισκέψεων σε εμπλεκόμενους φορείς. Τις περισσότερες φορές μάλιστα απαιτείται να επισκέπτονται την ίδια υπηρεσία δύο και τρεις φορές.
Κατά τις εκτιμήσεις που οι ίδιοι παράγοντες εκφράζουν, η εφαρμογή των νέων διαδικασιών μπορεί να αρχίσει περί τα τέλη του 2006.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο