Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με νέο σύστημα η είσπραξη ΦΠΑ

Την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θέτει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών

Έρχεται νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ που προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία.
 
Το μέτρο, σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργείται ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός για κάθε επιτηδευματία ο οποίος θα «κινείται» αποκλειστικά και μόνο για τις εισπράξεις και πληρωμές ΦΠΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΦΠΑ να εξοφλείται στην ώρα του.
 
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) όλα τα ανοιχτά θέματα στο μέτωπο της φορολογίας επανεξετάζοντας τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τους συντελεστές ΦΠΑ, τις φοροαπαλλαγές, την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, καθώς και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, καλεί τα κόμματα να ξαναδούν ακόμη και τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί τη τελευταία διετία.
 
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για τον ΦΠΑ προβλέπει τα ακόλουθα:
 
* Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
 * Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας τον ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
 * Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.
 * Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κ.λπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη. Ετσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
 
Για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του εμπόρευμα αξίας 30.000 ευρώ και συμφωνούν η εξόφληση να γίνει με 6μηνες επιταγές. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει απευθείας ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ της συναλλαγής που είχε με τον προμηθευτή του.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description nikiforosmx | Ιανουαρίου 23, 2012 8:29 π.μ. | Reply
Poio mialo ta skeutike!!!!!
image description internet | Ιανουαρίου 23, 2012 8:27 π.μ. | Reply
Po po kai gamo tis idees!! Terma i grafeiokratia!! Ola tha ginoun polu apla!! Siga min kopei xana timologio pano apo 1500!!
image description DimitrisD | Ιανουαρίου 23, 2012 9:28 π.μ. | Reply
Αντί να μειώνετε η γραφειοκρατεία όσο πάει και μεγαλώνει...
image description agamemnon | Ιανουαρίου 23, 2012 10:59 π.μ. | Reply
Να μπει η πρόβλεψη, ότι επιτηδευματίας μπορεί να συμψηφίσει ΦΠΑ αγορών, μόνο αν έχει κάνει την αντίστοιχη καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ του προμηθευτή του. Τότε το πράγμα θα μπορέσει να προχωρήσει, πιστεύω.
image description mk83 | Ιανουαρίου 23, 2012 10:16 π.μ. | Reply
Μπράβο !!! Αυτές είναι ιδέες !!!
Να στηρίξουμε τις τράπεζες, παρακρατώντας μας υποχρεωτικά τον ΦΠΑ των εκροών μας για 1,5 - 4,5 μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να βρίσκουμε χρήματα να καταθέτουμε και τον ΦΠΑ των εκροών μας στους αντίστοιχους λογαριασμούς των προμηθευτών μας άμεσα με την έκδοση του παραστατικού.
Θα κλείσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που σήμερα ψευτοσυντηρούνται.
Βέβαια όλοι αυτοί που δεν γνωρίζουν θα ζητωκραυγάζουν που επιτέλους το κράτος βρήκε τρόπο "να τα πάρει από τους κεφαλαιούχους-κλέφτες-φοροφυγάδες".....
image description EFH | Ιανουαρίου 23, 2012 12:15 μ.μ. | Reply
1.η γραφειοκρατεια διογκώνεται !!!
2.θα μπορω να παρω το φπα μου απο το λογαριασμο όταν είμαι πιστωτικός?
image description internet | Ιανουαρίου 23, 2012 1:25 μ.μ. | Reply
Σα δεν ντρέπεστε που παραπονιέστε! με αυτό το σύστημα θα εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή! όλα θα λυθούν! θα βγάλει και ο σπανός γένια!
image description ELENATHA | Ιανουαρίου 23, 2012 2:24 μ.μ. | Reply
Ρεεεεε...δεν έχει πάτο η βλακεία του βαρελιού τους...πόσο μα πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν ακόμα?
image description kochtgr | Ιανουαρίου 23, 2012 2:52 μ.μ. | Reply
με τις συναλλαγες με το εξωτερικό τι γίνεται?
image description unityfour | Ιανουαρίου 23, 2012 4:57 μ.μ. | Reply
Δηλαδή για να καταλάβω, εμείς οι λογιστές ΔΕΝ θα ασχολούμαστε με τον ΦΠΑ καθόλου ε? Δεν είναι κι άσχημο θα βρω τον χρόνο που ψάχνω και δεν βρίσκω επιτέλους
Όμορφα. Να δω πόσες ώρες θα κάνει ο τραπεζίτης να βγάλει άκρη με τον ΦΠΑ κι όταν θα υπάρχουν επιστροφές, άκυρα παραστατικά κ.τλ. να δω την πλάκα που θα πέφτει...
Επίσης το ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΦΠΑ θα μας το επιστρέφει η τράπεζα.... ΑΜΕΣΑ φαντάζομαι ..
image description gfloras | Ιανουαρίου 23, 2012 7:24 μ.μ. | Reply
Το sap kai η singular ήδη προχωρούν σε αναβάθμιση του λογισμικού τους!!!! Θα σπάει τα τιμολόγια όσο μεγάλα κι αν είναι σε μικρότερα των 1.4999 + ΦΠΑ. Οπότε μη τρελαίνεστε, μέτρο είναι ... θα περάσει.
Φαντάζομαι και το Δημόσιο ως πελάτης θα πληρώνει το ΦΠΑ του στο δεσμευμένο προς απόδοση στο λογαριασμό του Εργολάβου / εργολήπτη? Θα γελάσουμε!!!!
image description DIMITRISK | Φεβρουαρίου 24, 2012 6:28 μ.μ. | Reply
ΡΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΗΡΕΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΛΑ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο