Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πάρτι αισχροκέρδειας και έκρηξη του παρεμπορίου.

Συγκλονιστικό είναι επίσης και το στοιχείο που αναδεικνύει το μέγεθος της παραβατικότητας. Το 2011 ελέγχθηκαν 6.328 επιχειρήσεις και οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν είναι 1.354. Δηλαδή ένας στους πέντε παραβίαζε την αγορανομική νομοθεσία.

Εκρηξη αισχροκέρδειας και παραεμπορίου πυροδοτεί η οικονομική ύφεση και είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραβάσεις επιχειρηματιών που εξαπατούσαν τους καταναλωτές αυξήθηκαν το 2011 κατά 200% σε σχέση με το 2010.

Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΑ Γιώργο Στεργίου είναι περισσότεροι κατά 58%, ενώ 231% αυξήθηκε το συνολικό ύψος των χρηματικών προστίμων που επιβλήθηκαν. Αυτά ανήλθαν στο 1,2 εκατ. ευρώ από 362.400 ευρώ το 2010.

Συγκλονιστικό είναι επίσης και το στοιχείο που αναδεικνύει το μέγεθος της παραβατικότητας. Το 2011 ελέγχθηκαν 6.328 επιχειρήσεις και οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν είναι 1.354. Δηλαδή ένας στους πέντε παραβίαζε την αγορανομική νομοθεσία.

Πιο αναλυτικά, στις λαϊκές και δημοτικές αγορές και τη Βαρβάκειο Αγορά εντοπίστηκαν πωλητές οι οποίοι παραπλανούσαν και εξαπατούσαν τους καταναλωτές σχετικά με την ποιότητα, την προέλευση και τις τιμές των οπωροκηπευτικών και των κρεάτων. Για παράδειγμα, αναγράφουν ότι οι πατάτες είναι Θήβας, ενώ η προέλευσή τους είναι από την Αίγυπτο. Επίσης κρεοπώλες κάνουν «κόλπα» με τις πινακίδες αναγραφής των τιμών.

Πληθώρα παραβάσεων διαπιστώθηκε ακόμη και σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και εμπορικά καταστήματα. Επιχειρήσεις παραπλανούν τους καταναλωτές με τις προωθητικές ενέργειες (προσφορές, εκπτώσεις κλπ.) Π.χ. τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να αναγράφουν στα προσφερόμενα είδη τις τιμές ανά μονάδα μέτρησης, αλλά και εκείνες προ και μετά τις μειώσεις των τιμών. Το αποτέλεσμα είναι οι πελάτες των αλυσίδων να μην μπορούν να διακρίνουν αν οι τιμές πώλησης είναι συμφέρουσες ή όχι. Ακόμη έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις επιχειρήσεων που πριν από τις εκπτώσεις ανεβάζουν τις τιμές για να τις εμφανίζουν μετά μειωμένες.

Αγορανομικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης σε εστιατόρια και καφέ. Συνήθης πρακτική αποτελεί η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους προϊόντων, αλλά και αν κρέατα και αλιεύματα είναι κατεψυγμένα. Ετσι, οι καταναλωτές πληρώνουν τα γεύματά τους με αναντίστοιχες σε σχέση με την ποιότητά τους τιμές.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο