Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άνοιξε ο δρόμος για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Έκλεισαν οι τελικοί όροι για το PSI

«Κλείδωσαν» οι βασικοί όροι για το PSI και αναμένεται να επισημοποιηθούν άμεσα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τον «φάκελο» της συμφωνίας στις αποσκευές του.
 
Γι' αυτόν τον σκοπό σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα αναμένεται να περάσει εκ νέου την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος δέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Νταλάρα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
 
Μόλις τελείωσε η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε ανακοίνωση του IIF. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα» εξερχόμενος από το Μαξίμου.
 
Όπως αναφέρει το Έθνος, η βασική πρόταση αφορά σε επιτόκιο κλιμακωτό από 3% έως 5% ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά θα βρίσκεται κοντά στο 4%. Αν και είναι εξαιρετικά πιθανό στην τελική συμφωνία να πέσει ελαφρώς χαμηλότερα του 4%, κάτι που επιζητούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία.
 
Με την οριστική συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ .
 Στην κυβέρνηση μιλούν για απόφαση «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν σήμερα και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
 
Πιο αναλυτικά, η πρόταση που κερδίζει έδαφος προβλέπει κλιμάκωση του επιτοκίου ως εξής :
 
-Για τα ομόλογα τα οποία λήγουν έως τα τέλη του 2014 το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3%.
 -Για όσα ομόλογα λήγουν έως το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4%.
 -Για τα ομόλογα που λήγουν από το 2021 και μετά φτάνει στο 5%.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω από 4% σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δέχεται ένα ποσοστό «κουρέματος», το οποίο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κυμαίνεται μεταξύ 65% και 70%. Σε ονομαστική αξία είναι 50%.
 
Εξάλλου, πληροφορίες από πηγές του IIF αναφέρουν ότι οι ιδιώτες απαιτούν εγγυήσεις επί των νέων ομολόγων. Μία πιθανή λύση είναι τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) να διακρατούνται σε έναν ειδικό λογαριασμό ως αντιστάθμισμα κινδύνου των νέων ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν μετά το «κούρεμα».
 

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο