AKIOE - Για την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης του ελέγχου των επιχειρήσεων.

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

18 Ιανουάριος 2012
Taxheaven.gr

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Γαμβέττα 4,  Αθήνα
Τηλ. :2103813942
FAX.:2103826928
e-mail:[email protected]     
                                                   
                                                                               Αθήνα 18 Ιανουαρίου   2012
Προς: Υπουργό Οικονομικών
          Κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Επιστολή
Της
Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.)
Για  την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης του ελέγχου των επιχειρήσεων.

Κύριε Υπουργέ

Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια  την  αναποτελεσματικότητα  του υπάρχοντος ελεγκτικού μηχανισμού στην χώρα μας και κάνει επιτακτική  την  ανάγκη αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης του.
Ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός ποτέ δεν έλεγξε  φορολογικά σημαντικό αριθμό  επιχειρήσεων με αποτέλεσμα  οι περισσότερες είτε έμεναν ανέλεγκτες είτε ‘’ελέγχονταν’’ με τις περαιώσεις που κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία αποφάσιζε.
Αν λάβουμε υπόψη και τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος το Ελληνικό κράτος ήταν και είναι ο πτωχός συγγενής όπου  οι επιχειρηματίες έδιναν ότι προαιρούνταν. Μοιραία τα έσοδα του κράτους έφτασαν να υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών δεδομένων ,  αφού όλοι γνώριζαν ότι είτε δεν θα ελεγχθούν είτε θα μπουν σε περαίωση ή τέλος αν επιλεγούν  για έλεγχο μπορούσαν  δια της πλαγίας οδού να πέσουν στα ‘’μαλακά’’. Φυσικά μέρος της ευθύνης  γι’ αυτή την κατάσταση έχει και ο ίδιος ο μηχανισμός κυρίως γιατί ορίζονταν με κομματικά κριτήρια αλλά και γιατί δεν φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να θεσπίσει κριτήρια αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή  αναδιάταξης του υπάρχοντος  ελεγκτικού  μηχανισμού και θέσπισης  νέων  ελεγκτικών  οργάνων  στο χώρο.

Κατά πρώτον η λειτουργία του έλεγχου απαιτεί μια σύγχρονη και αξιόπιστη ΓΓΠΣ που θα δίνει πληροφορίες πάνω στις οποίες θα κινούνται τα ελεγκτικά όργανα.

Το σύνολο των επιχειρήσεων που θα θεωρεί η ΓΓΠΣ ότι αποκλίνουν των πλαισίων  που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση , θα πρέπει να ελέγχονται , ως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις από ένα ποσό κύκλου εργασιών( π.χ. 200.000 ευρώ ) και πάνω. Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται από ιδιώτες ελεγκτές οι οποίοι θα έχουν τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτέχνη θα είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου και θα δίνουν εξετάσεις για το σώμα αυτό . Δεν θα πρέπει να έχουν καμία  εξάρτηση από την επιχείρηση και αν αποδειχθεί το αντίθετο  θα χάνουν την ιδιότητα τους. Πιστεύουμε πως η έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού των ορκωτών λογιστών όπως ισχύει σήμερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι λάθος. Το λάθος βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορείς   για την επιχείρηση από την οποία πληρώνεσαι να εκδίδεις φορολογικό πιστοποιητικό απαλλαγής. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συναλλαγής  . Το σώμα των ελεγκτών αυτών θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει επιχειρήσεις ανεξάρτητα τζίρου και θα λογοδοτεί στο κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό , ενώ εντολές έλεγχου θα λαμβάνει από τις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ η όποια θα αποτελεί την ‘’απρόσωπη’’ μηχανή που θα ηγείται των  ελεγκτικών εργασιών.

Ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγχει ένα ποσοστό δειγματοληπτικά των επιχειρήσεων άσχετα αν έχουν ελεγχτεί από τους ιδιώτες ελεγκτές και το σύνολο των  επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και των θυγατρικών αυτών.

Κατά τον τρόπο αυτό του ελέγχου ουδείς θα τολμά να παραβαίνει κανόνες και αρχές αφού θα γνωρίζει ότι ο έλεγχος που εκτελεί δύναται να ελεγχθεί από άλλο ελεγκτή και οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ απρόσωπα και ανώνυμα θα διασταυρώσουν το προϊόν του ελέγχου.

Με τον τρόπο αυτό ελέγχονται φορολογικά πολλές επιχειρήσεις που σήμερα είναι αδύνατον να ελεγχθούν , διασφαλίζεται η ορθότητα και η ειλικρίνεια των ελέγχων , σταματά η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και ότι ακολουθεί αυτόν , που μέχρι σήμερα ταλάνιζε τον τόπο.
Για να προχωρήσουμε είναι αναγκαίο να στηριχτούμε σε μια σύγχρονη ΓΓΠΣ , στο ασυμβίβαστο των ελεγκτών και ελεγχόμενων και στην ανεξάρτητη λειτουργία των ελεγκτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η  λογική της πολιτείας θα πρέπει να είναι ότι  όλοι θα  ελέγχονται και να αποτελέσει παρελθόν η λογική των περαιώσεων και των παραγραφών.
Πιστεύουμε ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην δημιουργία σώματος Ελεγκτή Φοροτεχνικού ειδικών προσόντων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.    


Με εκτίμηση
Η Συντονιστική Επιτροπή της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 (Α.ΚΙ.Ο.Ε)
[email protected]


Υ.Γ. Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Email : [email protected]
Tηλ. 6944522935