Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο για επιβολή μόνιμου φόρου διατήρησης του ΑΦΜ.

THN επιβολή ελάχιστου φόρου διατήρησης ΑΦΜ, που θα επιβαρύνει τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών με διπλό στόχο, το ξεκαθάρισμα των εικονικών και ανενεργών ΑΦΜ και τον καλύτερο έλεγχο επαγγελματικών κατηγοριών που ενοχοποιούνται ως κύριες εστίες της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο που προτείνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ουσιαστικά τη μετατροπή του τέλους επιτηδεύματος, που τώρα επιβάλλεται εκτάκτως, σε ένα μόνιμο ελάχιστο φόρο που θα επιβαρύνει ακόμα και όσους έχουν απλό «μπλοκάκι» και δεν έχουν κόψει απόδειξη. Το μέτρο, εφόσον προχωρήσει, θα ενταχθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος.

Ο νέος φόρος προτείνεται να είναι αναλογικός και θα ανέρχεται σε 300-500 ευρώ τον χρόνο, ενώ είναι πιθανό να επιβληθεί με τα ίδια γεωγραφικά κριτήρια που ισχύουν για το τέλος επιτηδεύματος.
Στόχος του μέτρου, εφόσον υιοθετηθεί, είναι… να συλλάβει τις επιχειρήσεις-«φαντάσματα» οι οποίες μέσω των πολλαπλών ΑΦΜ που διατηρούν στην εφορία μπορούν και φοροδιαφεύγουν με το τέχνασμα των εικονικών συναλλαγών.
Από τους 8,3 εκατ. ΑΦΜ που αναγράφονται στα μητρώα της εφορίας, 3,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν «επαγγελματικό» ΑΦΜ. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών, περίπου 1,4 εκατ. επιτηδευματίες, εμφανίζονται πως ζουν χωρίς εισόδημα, δεν υποβάλλουν δηλώσεις στην εφορία ή δηλώνουν μηδενικά έσοδα.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 97.000 από τις συνολικά 221.300 επιχειρήσεις της χώρας που δεν υποβάλλουν δηλώσεις. Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι όταν διενεργούν ελέγχους σε πολλές επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με τιμολόγια και πληθώρα από παραστατικά, τη γνησιότητα και προέλευση των οποίων δεν μπορούν να ελέγξουν, αφού σχεδόν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας έχουν ΑΦΜ αλλά δεν έχουν πραγματική δραστηριότητα.

Οι υπερασπιστές του σχεδίου για την επιβολή ελάχιστου φόρου διατήρησης ΑΦΜ θεωρούν ότι το μέτρο θα συμβάλει και στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ μισθωτών και επαγγελματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δήλωσαν εισόδημα (κατά μέσον όρο) περίπου 14.000 ευρώ για το 2009 και περίπου 13.000 για το 2010, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν στην εφορία πως ζουν με ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα.

Πρόκειται για τραγουδιστές, ιδιοκτήτες ταξί, καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης, ιδιοκτήτες εστιατορίων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλους επαγγελματίες της οικοδομής, ξενοδόχους αλλά και ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και μπαρ.

Ειδικά οι τελευταίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2011, δήλωσαν 6.528 ευρώ τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε εισόδημα χαμηλοσυνταξιούχου, που ζει κάτω και από το όριο της φτώχειας που παίρνει και ΕΚΑΣ!

Σε κάθε περίπτωση οι παράμετροι του σχεδίου θα ξεκαθαρίσουν το προσεχές διάστημα οπότε και θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μέχρι τότε το Υπουργείο Οικονομικών, τόσο μέσω του ελεγκτικού μηχανισμού όσο και μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ελέγχου της εγκυρότητας των ΑΦΜ που βρίσκεται στη σελίδα της ΓΓΠΣ, επιχειρεί να βάλει σε κάποια τάξη το χάος με τους «εικονικούς επαγγελματίες».

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description vedro | Ιανουαρίου 16, 2012 9:16 π.μ. | Reply
έλεος ρε.τι μ......α κουβαλάνε στον εγκέφαλο?
image description broster | Ιανουαρίου 16, 2012 9:15 π.μ. | Reply
...................................
Μιλάμε έχει χαθεί το σύμπαν ......
Κάποτε λέγαμε αστεία για το τι φόρους μπορεί να βάλουν , πλέον τώρα ότι έχουμε φανταστεί αλλά ακόμη χειρότερα και φόρους που ούτε καν έλεγες σαν αστείο είναι γεγονός ........
image description KOSTASDAK | Ιανουαρίου 16, 2012 10:10 π.μ. | Reply
Αυτό θα πει φαντασία στην εξουσία που φώναζαν κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια;
image description andisou | Ιανουαρίου 18, 2012 10:12 π.μ. | Reply
Ας το κανουν μονο στις επιχειρησεις για να βρουν τα "φαντασματα"...οι μισθωτοι και λοιποι τι τους φταινε? Αλλα ο απωτερος σκοπος ειναι ολοι μαζι να φτωχυνουμε..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο