Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παροχή κινήτρων για διεύρυνση χρήσης της φοροκάρτας.

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ενδιαφέρον για χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων επιδεικνύουν οι φορολογούμενοι. Μέσα στις πρώτες 10 ήμερες του 2012 ενεργοποιήθηκαν 8.000 φοροκάρτες, ενώ το 2011 ενεργοποιήθηκαν συνολικά 38.200.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική κάρτα που προμηθεύουν οι τράπεζες τους φορολογουμένους προκειμένου να καταχωρούνται οι αποδείξεις που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους.

Τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ενημερώνονται σε τακτά διαστήματα για τις συναλλαγές που γίνονται, ενώ «περνούν» αυτόματα οι δαπάνες αυτές στην ηλεκτρονική έκδοση της εντύπου Ε1 που θα κληθούν, υποχρεωτικά φέτος να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι μέσω του Taxisnet.

Τα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε διάστημα τρεισήμισι μηνών από την πρεμιέρα της φοροκάρτας, στις αρχές Οκτωβρίου, 37.000 φορολογούμενοι έχουν ενεργοποιήσει κάρτες αποδείξεων. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα ενεργοποίησαν περισσότερες από μία κάρτες, με αποτέλεσμα οι έτοιμες προς χρήση φοροκάρτες να φτάνουν τις 46.200. Σημειώνεται ότι οι 8.000 ενεργοποιήθηκαν από τιw 3 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα λόγω και των σεναρίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για καθολικό πόθεν έσχες στο οποίο θα πρέπει να καταγράφεται ηλεκτρονικά το σύνολο των δαπανών.

Στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στην οποία καταγράφονται μέσω φοροκάρτας τα οικονομικά δεδομένα, «πέρασαν» 1.800 συναλλαγές τους 3 μήνες του 2011 και σε αυτές προστίθενται 2.050 συναλλαγές που έγιναν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2012.
Δηλαδή, στο σύστημα ηλεκτρονικής και άμεσης καταγραφής των αποδείξεων έχουν περάσει συνολικά 3.850 συναλλαγές, κυρίως σε μεγάλα καταστήματα που υποστηρίζουν τη χρήση της.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η χρήση της φοροκάρτας ( η οποία για την ώρα παραμένει προαιρετική) θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Σύντομα ξεκινάει νέα καμπάνια ενημέρωσης των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα αναμένεται να επιταχυνθεί από τις τράπεζες (που εκδίδουν τις φοροκάρτες) και η εγκατάσταση της αναγκαίας υποδομής στην αγορά. Ηδη αρκετά καταστήματα δέχονται από τους φορολογούμενους τις φοροκάρτες, στις οποίες περνούν τις συναλλαγές αν και συνεχίζουν να εκδίδουν κανονικά και τις έντυπες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και την παροχή κινήτρων για τη χρήση της φοροκάρτας (π.χ. επιστροφή φόρου για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων). Και αυτό γιατί η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και η κατάργηση του μπόνους της αύξησης του αφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων (που οδηγούσε και σε επιστροφή φόρου) λειτουργούν αποτρεπτικά για τη χρήση της φοροκάρτας
Στην περίπτωση όμως που προχωρήσει τελικά το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για καθολικό πόθεν έσχες, δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν στην εφορία το σύνολο των δαπανών τους με αποδείξεις, γεγονός που διευκολύνει η χρήση της φοροκάρτας.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SCORPIOS | Ιανουαρίου 16, 2012 9:20 π.μ. | Reply
ΔΕΝ θέλουμε κάρτες. ΘΕΛΟΥΜΕ τη ζωή μας πίσω!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο