Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στοιχεία για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2011 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δημοσιοποιεί τα στοιχεία που απεστάλησαν από  τις Περιφερειακές Διευθύνσεις  και τα Τμήματα Εργασιακών Σχέσεων  όλης της επικράτειας αναφορικά με την μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2011 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν συνολικά 1.545 καταγγελίες  στα Τμήματα Εργασιακών Σχέσεων  όλης της χώρας αλλά και στην Τηλεφωνική Γραμμή Καταγγελιών του Σ.ΕΠ.Ε  15512, για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, συνολικού ποσού οφειλής €2.361.944. Οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν 763 επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, που απασχολούν συνολικά 10.750 εργαζομένους.

Από τις  ανωτέρω καταγγελίες, σε 306 περιπτώσεις το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας άσκησε κατά των παραβατών εργοδοτών την διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ σε 680 περιπτώσεις, προέβη στην διενέργεια εργατικής διαφοράς μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Από τις μέχρι σήμερα επιλυθείσες εργατικές διαφορές έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους συνολικά το ποσό των €560.889. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρξε τηλεφωνική συμφιλιωτική παρέμβαση των Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

«Βασικός  μας στόχος ήταν να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων. Και για αυτό το λόγο δώσαμε βαρύτητα στον συμφιλιωτικό ρόλο και την συμφιλιωτική παρέμβαση των Επιθεωρητών προκειμένου το Δώρο να δοθεί όσο πιο άμεσα γινόταν», αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μιχάλης Χάλαρης.

«Στις περιπτώσεις  που η συμφιλιωτική παρέμβαση  δεν απέδωσε, οι Επιθεωρητές άσκησαν  κατά των εργοδοτών την διαδικασία του αυτοφώρου»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μετά και από σχετική εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε. , θα πραγματοποιήσει το Α΄ τετράμηνο του 2012 στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας θα εντείνουν τους ελέγχους σε κλάδους  οικονομικής δραστηριότητας, όπως:

- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς)
- Καντίνες και τροφοδοσία με τρόφιμα (catering)
- Διαφήμιση (δημιουργία, υλοποίηση και διανομή εντύπων)
- Δραστηριότητες κέντρων κλήσεων
- Γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες
- Βιοτεχνίες ιματισμού – φασόν
- Εκτυπώσεις
- Κατασκευή μονάδων ήπιων μορφών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες)
- Ανακύκλωση -  Εμπόριο απορριμμάτων και υπολειμμάτων
- Δραστηριότητες σχετικές με την φυσική ευεξία (γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος κλπ)
- Συνεργεία – βενζινάδικα – πλυντήρια αυτοκινήτων και πάρκινγκ
- Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Την ίδια περίοδο  οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και  Υγείας στην Εργασία, του Σώματος  Επιθεώρησης Εργασίας, θα πραγματοποιήσουν ελέγχους, αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων  στους χώρους εργασίας, σε:

- Υπεργολάβους  της ΔΕΗ
- Υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α.
- Εργασίες συντήρησης σε σταθμούς βάσης τηλεπικοινωνιών
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο