Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Λιγότερα μέτρα λόγω αύξησης των εσόδων.

Στην παρούσα φάση στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης διατυπώνουν την εκτίμηση πως το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει πέριξ του 9,6% του ΑΕΠ, έναντι 9% που ήταν ο στόχος του οικονομικού επιτελείου.

Κατεβάζουν τον πήχυ για το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2012 στο 1 δισ. ευρώ η καλύτερη του αναμενομένου πορεία εσόδων - δαπανών τον Δεκέμβριο αλλά και η μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Στην παρούσα φάση στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης διατυπώνουν την εκτίμηση πως το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει πέριξ του 9,6% του ΑΕΠ, έναντι 9% που ήταν ο στόχος του οικονομικού επιτελείου.

Προσθέτουν, δε, ότι λόγω της απόκλισης αυτής, εντός της εβδομάδας θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να έχει προσδιορίσει τους τομείς των δαπανών όπου θα γίνουν περικοπές περίπου 1 δισ. ευρώ εντός του έτους, το σχέδιο να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και να συζητηθεί με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Διευκρινίζεται, δε, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων. Στο προηγούμενο διάστημα τα επιπλέον μέτρα του 2012 υπολογίζονταν σε 2 με 3 δισ. ευρώ. Πια αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, ενώ οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο.

Αν και ακόμα εκκρεμούν στοιχεία από τις Εφορίες για τις εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας, το τέλος ακινήτων και τις έκτακτες εισφορές, τα έσοδα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν εξαιτίας των υψηλών επιστροφών φόρων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Εξοικονόμηση
Επίσης πρέπει να προσμετρηθεί πως μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν για μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ προ μηνών στο 15% και πρόσφατα στο 5% προκύπτει μία εξοικονόμηση πόρων της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα αυτή η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή δηλαδή της προγραμματικής περιόδου και τα χρήματα αυτά διατίθενται για τη μείωση του ελλείμματος. Ετσι προκύπτει η νέα εκτίμηση για έλλειμμα 9,6% του ΑΕΠ το 2011.

Εξάλλου, στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αυτές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, στα 6,63 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστούν 2,85 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,65 δισ. ευρώ και υπουργεία και ΟΤΑ με οφειλές περίπου 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 6,63 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών προς ιδιώτες αφορούν μόνο τις υποχρεώσεις που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία δημιουργίας του. Εφόσον προστεθούν και οι οφειλές μικρότερης συνολικής διάρκειας, τότε, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το ποσό ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ και θα πρέπει να διευθετηθεί εντός του 2012. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν σταδιακά μόλις η Ελλάδα λάβει την πρώτη δόση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου, ύψους 89 δισ. ευρώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο