Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εως το Μάρτιο κρίνεται η παραμονή στο ευρώ.

Ο Βασίλης Ράπανος επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα γυρίσει πίσω μία 25ετία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι πολιτικές που έχουν χαραχθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οπισθοδρόμηση χαρακτηρίζουν τη φυγή της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νόμισμα και την επιστροφή στη δραχμή, οι κ.κ. Παντελής Καψής, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Παράλληλα, οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι πολιτικές που έχουν χαραχθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Αυτή τη στιγμή παίζεται η θέση μας στο ευρώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, χθες, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, επισήμανε την ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου και προειδοποίησε πως εάν η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρώ, θα γυρίσει πίσω μία 25ετία. «Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας είτε θα αποχωρίσουμε από το ευρώ, γυρνώντας δεκαετίες πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος μιλώντας στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη εορταστική συνεδρίασή του.

Ο κ. Ράπανος εξέφρασε την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, την οποία ζει καθημερινά μέσα από το τραπεζικό σύστημα, ζητώντας από όλους τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία μπορεί και πρέπει να επιτύχει τους κρίσιμους στόχους. Ο κ. Ράπανος κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας εξέφρασε την ευχή να κατανοήσει το πολιτικό σύστημα την κρισιμότητα της χρονιάς -και κυρίως του πρώτου τριμήνου για τη χώρα- και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε συστράτευση. Τέλος, ο κ. Ράπανος τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους αυτές τις δύσκολες ώρες, εκ του οποίου απορρέει η στήριξη της παρούσας κυβέρνησης».

Ο κ. Γ. Στουρνάρας, σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε θανάσιμο λάθος την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Για την υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης, εκτίμησε ότι θα ζητηθούν εξασφαλίσεις για τη χορήγηση του β' ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης για τη χώρα. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «για τα 8 δισ. ευρώ μας ταλαιπώρησαν πολύ. Φανταστείτε τι θα γίνει με τα 89 δισ. ευρώ». Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι θα μας έφερνε 50 χρόνια πίσω. «Θα είναι καταστροφή. Η κρίση χρέους θα γίνει συναλλαγματική κρίση. Η Ελλάδα θα σταματήσει να λειτουργεί», είπε ο κ. Στουρνάρας.

PSI
Ο κ. Καψής είπε ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI και να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα μέχρι το 2015.

Για τις εκτιμήσεις ότι, μετά το PSI, ενδέχεται να χρειαστεί και άλλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Καψής είπε ότι «αυτά όλα είναι λίγο υπερβολικά, κάνουν προβολές για το χρέος το 2020 και με μισό τοις εκατό διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης όλα αυτά τα πράγματα ανατρέπονται». «Υπάρχει ένα βασικό πλαίσιο το οποίο θα ήταν καλύτερο να τηρηθεί, να γίνει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το PSI», τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Καψής άφησε όμως και ένα μικρό παράθυρο λέγοντας πως «τώρα προφανώς θα γίνουν πάρα πολλές συζητήσεις, θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις, αλλά το μείζον είναι να ολοκληρωθεί το 'κούρεμα', όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Κοινότητας». Ο ίδιος σημείωσε ότι ελπίζει πως θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι είναι μία διαπραγμάτευση που μέχρι να ολοκληρωθεί, είναι ανοιχτή.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΓΙΩΤΗΣ | Ιανουαρίου 3, 2012 11:02 π.μ. | Reply
εγω γιατι νομιζω οτι θελουν να μας τρομοκρατησουν οσο δεν παει αλλο για να δεχτουμε οτι μας σερβιρουν απο εδω και περα???
image description gkazan | Ιανουαρίου 3, 2012 12:53 μ.μ. | Reply
Μην νομίζεις, έτσι κάνουν εδώ και 2 χρόνια... Ωστόσο η εύλογη απορία είναι η ακόλουθη: αφού οι επιλογές μου είναι είτε να ΠΤΩΧΥΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ (λέμε τώρα) με ευρώ είτε να ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΙΣΩ με δραχμή, ποιά η διαφορά;;;; Στην πρώτη περίπτωση θα συνεχίσουμε να έχουμε χρέος ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟ ΕΞΟΦΛΗΣΕΩΣ στο διηνεκές (αλλά θα έχουμε ευρώ) ενώ στην δεύτερη θα έχουμε δικό μας νόμισμα να κάνουμε ότι μπορούμε (ας προσθέσουμε και 100 μηδενικά, ούτως η άλλως υπο κατοχή είμαστε, ας έχουμε κατοχικό νόμισμα). Προκειμένου να έχουμε την δεύτερη λύση, πρέπει να τεθούν ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ κανόνες εισαγωγής χρημάτων από το εξωτερικό, ώστε να μην αγοράσει κανείς την χώρα με 15 ευρώ, αλλαγή διατάξεων απόκτησης περιουσίας για αλλοδαπούς (στην Αγγλία δεν υπάρχει ιδιοκτησία για διάστημα περισσότερο των 99 ετών-το ίδιο έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κρίσεως), απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος-στους δε αλλοδαπούς που έχουν ρημάξει την χώρα από συνάλλαγμα (από που και ως που η Ελλάδα να συντηρεί 5-6 υπανάπτυκτες χώρες με τα δάνειά της;), να φορολογείται 100% η οποιαδήποτε εξαγωγή συναλλάγματος... και άλλα πολλά μέτρα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο