Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καθολικός ο συμψηφισμός κερδών με ζημίες σε 10 έτη.

Καθολικός ο συμψηφισμός κερδών με ζημίες σε 10 έτη.        

THN επέκταση του χρόνου και του εύρους της εφαρμογής του μέτρου του συμψηφισμού ζημιών και κερδών διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτως ώστε, εκτός από τις τράπεζες, και οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που θα αποφασίσουν να μετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) να μπορέσουν να διαχειριστούν τις απώλειες στα επενδυμένα κεφάλαιά τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην επιτροπή ανταγωνισμού της E.E. πρόταση για επέκταση της χρονικής διάρκειας του συμψηφισμού κερδών και ζημιών σε βάθος 10ετίας, αντί για 5ετία που ισχύει σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για το μέτρο του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα έχει ορίζοντα 5ετίας. Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ζητήσει την επέκταση του μέτρου σε βάθος 20ετίας ή 30ετίας, λόγω αρνητικών προβλέψεων για την κερδοφορία σε βάθος δεκαετίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη χρονική επέκταση του μέτρου μόνο κατά 5 χρόνια και επιχειρηματολογεί ότι μετά από το «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να αναλάβει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οπότε κάθε βοήθεια στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ακόμα και αν γίνεται με λογιστική μέθοδο, θα μειώσει την πίεση που θα δεχθεί το υπουργείο για να καλύψει τις απώλειες με τα 30 δισ. που θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Ε.Ε. φαίνεται να εξετάζει θετικά την ελληνική πρόταση και ζητεί να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) ώστε να μην τεθεί θέμα επιλεκτικής κρατικής ενίσχυσης.

Υπολογίζεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ, άλλο 1 δισ. ανήκει σε ασφαλιστικές εταιρίες και  άλλα 27 σε ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία δεν μπορούν προφανώς να επωφεληθούν από το μέτρο).

Εφόσον αποφασιστεί η επέκταση του μέτρου τότε τράπεζες και επιχειρήσεις θα μπορέσουν άμεσα να περιορίσουν το εύρος των ζημιών. Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα καταγράφει ζημίες 2 δισ. ευρώ από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα σχηματίσει αναβαλλόμενο φόρο 200 εκατ. ευρώ (με φορολογικό συντελεστή 20%), τον οποίο θα συμψηφίσει με φόρο επί των κερδών έως το 2022.
Η ρύθμιση ενδέχεται να περάσει με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Θα έχει, δε, πιθανότατα αναδρομική ισχύ, επιτρέποντας στις τράπεζες να συμψηφίσουν ζημίες με μελλοντικά κέρδη από την τρέχουσα χρήση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ειδικό άρθρο που θα προσδιορίζει με ποιες προϋποθέσεις και σε ποιο ποσοστό θα χρηματοδοτούν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη νέα υγιή τράπεζα που αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων  (bad bank/Good bank).
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο