Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνεργασία με Γαλλία και Ράιχενμπαχ για το χτίσιμο «επιτελικού κράτους»

Με την παραδοχή ότι ο αριθμός των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι μικρός αν δεν αξιοποιείται και δεν ταξινομείται ορθολογικά το δυναμικό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας παρουσίασε χθες το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας στην αναδιοργάνωση του διοικητικού συστήματος της χώρας, που υπογράφεται με τη Γαλλία και την oμάδα δράσης Ράιχενμπαχ για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου «αλλαγής στο κεντρικό κράτος», μέσω αναδιοργάνωσης και αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών, αξιοποίησης και καλύτερης κατανομής εργαζομένων. Με το νέο αυτό σχέδιο, που θα είναι ολοκληρωμένο εντός του Ιανουαρίου με τη μορφή νομοσχεδίου, κατά τον κ. Ρέππα, θα επιβληθούν οι αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση, για την αναμόρφωσή της σε ένα «επιτελικό κράτος» οι οποίες περιστρέφονται γύρω από επτά βασικούς άξονες:

1. δομή και όργανα του κράτους
2. διαχείριση του προϋπολογισμού
3. διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
4. ηλεκτρονική διακυβέρνηση
5. καλή νομοθέτηση
6. αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
7. αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αρμόδια υπουργό της Γαλλίας κ. Pécresse και τους υφυπουργούς Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο παράλληλα με την εκπόνηση της λεγόμενης «Λευκής Βίβλου» για τις αλλαγές στο ελληνικό διοικητικό σύστημα και την έναρξη συνεργασίας με την ομάδα δράσης, τη λεγόμενη task force, με τον κ. Pάιχενμπαχ και έχουν στις γενικές τους γραμμές περιγραφεί στο πλαίσιο του πολυνόμου 4024/2011 και ειδικότερα στο άρθρο 35 που προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπών Αναδιοργάνωσης σε κάθε υπουργείο.

Αυτό που αναμένεται να εξειδικευτεί με το νέο πλαίσιο αφορά:

• πρώτον, τη θέσπιση χρονοδιαγραμμάτων και στόχων στις απαιτούμενες ενέργειες και

• δεύτερον, την ανάθεση κεντρικού ρόλου στη διαδικασία αξιολόγησης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, για τη διασφάλιση της πλήρους αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας στις σχετικές διαδικασίες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

«Πυρήνας της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση στο κράτος θα είναι η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, εργαζόμενων υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Ρέππας διευκρινίζοντας ότι η αξιολόγηση υπηρεσιών θα προηγείται αυτής των υπαλλήλων και υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα των απολύσεων δεν προκύπτει αυτομάτως», καθώς δεν αποτελεί στόχο. Στόχος είναι, διευκρίνισε, η καλύτερη διοίκηση και αξιοποίηση των απασχολούμενων στο Δημόσιο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι «κάποιες οργανικές θέσεις μπορεί να καταργηθούν εφόσον θεωρηθεί ότι δεν χρειάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο κατέχων τη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή οδηγείται σε απόλυση», καθώς έχει αποσυνδεθεί η θέση από τον εργαζόμενο ή ο εργαζόμενος από τη θέση.

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά θα ανοίξουν μετά τη συγκέντρωση από το σύνολο των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης του κάθε υπουργείου των προτάσεών τους μέσα στον Ιανουάριο.

Ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας διευκρίνισε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που θα βγει (μέχρι 31/12 είπε) θα αφορά τα υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ενδεχομένως και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στο Yπουργείο Οικονομικών. Αλλά όπως τόνισε ο κατάλογος δεν κλείνει, καθώς θα συμπληρωθεί με νέα κοινή υπουργική απόφαση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νέου μνημονίου μέσω του οποίου η Γαλλία και η ομάδα δράσης δεσμεύονται να παράσχουν στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια και υποστήριξη στην υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, ο υφυπουργός Nτ. Ρόβλιας τόνισε ότι η συνεργασία αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει τρία βασικά προβλήματα: την έλλειψη διυπουργικού συντονισμού σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, την ανάγκη ενίσχυσης του κέντρου της κυβέρνησης και την απαλλαγή από τη νομοθετική τυπολατρεία.

Στην εισαγωγική του εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι "αυτή η κορυφαία μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους δημόσιους υπαλλήλους, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να πετύχει" και τόνισε ότι "δεν θέλουμε να νικήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους", αλλά τη συνεργασία τους για να μην επαναληφθούν τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή οι περικοπές στους μισθούς και οι απομακρύνσεις.Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο