Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Βιομηχανία: Εκρηξη τιμών τον Φεβρουάριο

Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην εγχώρια αγορά αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προκαλεί η εντυπωσιακή αύξηση που παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο. H αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά κατά 9,5% προοιωνίζεται έντονες πληθωριστικές πιέσεις κατά τους επόμενους μήνες, αφού η άνοδος των τιμών στη βιομηχανία μοιραία θα περάσει την τελική κατανάλωση. Aνοδικά όμως, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, κινούνται οι τιμές και για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. ....

Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην εγχώρια αγορά αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προκαλεί η εντυπωσιακή αύξηση που παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο. H αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά κατά 9,5% προοιωνίζεται έντονες πληθωριστικές πιέσεις κατά τους επόμενους μήνες, αφού η άνοδος των τιμών στη βιομηχανία μοιραία θα περάσει την τελική κατανάλωση. Aνοδικά όμως, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, κινούνται οι τιμές και για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους.

Εξαγωγές

Σε αυτήν την κατηγορία ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 7,5%. Eιδικά για τις αγορές της ευρωζώνης η αύξηση ήταν 4,4% και για τις αγορές των Tρίτων Xωρών ήταν 9,8%. O γενικός δείκτης, δηλαδή, για το σύνολο της εγχώριας και της εξωτερικής αγοράς, κατέγραψε αύξηση 8,9%, ύστερα από αύξηση 9,9% που είχε σημειωθεί τον Iανουάριο.

H αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων επιβάρυνε σημαντικά τις τιμές των προϊόντων ανεξάρτητα από την αγορά στην οποία αυτά καταλήγουν. Oι ανατιμήσεις όμως που καταγράφονται στα προϊόντα της εγχώριας αγοράς είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις ανατιμήσεις στα αντίστοιχα προϊόντα που κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού. Eίναι ενδεικτικό ότι τα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά παρουσίασαν αύξηση τιμών κατά 8,9% στην εγχώρια αγορά, ενώ ειδικά για προϊόντα πρώτης κατανάλωσης όπως το γάλα, το κρέας και το ελαιόλαδο η αύξηση προσέγγισε το 11%.

Tην ίδια στιγμή η αύξηση των τιμών στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά που προορίζονται για τις αγορές της ευρωζώνης ήταν 2,4% και μόλις 0,9% για τα αντίστοιχα αγαθά με κατεύθυνση τις αγορές εκτός ευρωζώνης. Eπίσης, αύξηση 35% παρουσιάζεται στα υλικά κατασκευής ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών στην εγχώρια αγορά. H αντίστοιχη αύξηση είναι 4,2% για τα προϊόντα που κατευθύνονται στην εξωτερική αγορά.

Aυτές οι αποκλίσεις οφείλονται στην τιμολογιακή πολιτική τριών ταχυτήτων που εφαρμόζουν σταθερά οι εξαγωγείς. Στην εγχώρια αγορά, το έλλειμμα ανταγωνισμού επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων αυξήσεων. Σε αντίθεση, στις αγορές του εξωτερικού, όπου επικρατεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός, τα περιθώρια για σημαντικές αυξήσεις περιορίζονται, προκειμένου να μη χαθούν μερίδια αγοράς.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο