Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Δημιουργείται η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελληνική τράπεζα επενδύσεων στα πρότυπα της KfW δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη γερμανική κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, που όχι μόνο θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις, αλλά θα παρέχει και εγγυήσεις.

Το εγχείρημα από την ελληνική πλευρά συντονίζουν η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ και ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, Καθηγητής τους Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την γενικότερη εποπτεία έχει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η γερμανική κρατική τράπεζα, KfW, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθούν την Ελλάδα στην ίδρυση της τράπεζας επενδύσεων, με τελικό στόχο να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, για όσο χρόνο η χώρα θα απέχει από τις χρηματαγορές.

Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ίδρυση της τράπεζας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, από τη στιγμή που δημοσιευθεί στο φύλο της εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η απόφαση για τη δέσμευση των αδιάθετων χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ως ιδρυτικού κεφαλαίου του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν άμεσα.

Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησαν στην απόφαση να δεσμευθούν κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ στο χρηματοδοτικό μηχανισμό, τα οποία εν συνέχεια θα δοθούν είτε απευθείας ως δάνεια, είτε ως εγγυήσεις, με στόχο να μοχλευτούν για να στηρίξουν με ρευστότητα 3 δισ. ευρώ έργα υποδομών και επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιοχάνες Χαν, και του επικεφαλής της Taskforce για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράϊχενμπαχ, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς σε ένα νέο ξεχωριστό ταμείο των κεφαλαίων, που δεν έχουν αντληθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στις υπερχρεωμένες χώρες.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν απορροφούν τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων, γιατί δεν μπορούν να βρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να μην επιστρέφονται, αλλά να κατευθύνονται σε ένα νέο ταμείο αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εξυπηρετεί μόνο τις χώρες που έχουν εισαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Αυτό θα μπορούσε να τονώσει πρόσθετα τη χρηματοδότηση της χώρας μας , ενώ θα διασφάλιζε πως ακόμη και στην περίπτωση που οι στόχοι απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ δεν θα επιτυγχάνονταν, θα μπορούσε να δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» στην ελληνική οικονομία.
Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο