AKIOE - Η πιστοποίηση του λογιστή - φοροτεχνικού και το όνειδος των κομματικών παρατάξεων

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

28 Δεκέμβριος 2011
Taxheaven.gr

Συνάδελφοι
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1166 η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την πιστοποίηση των Λογιστών Φοροτεχνικών προβλέπεται ότι για την πρώτη αίτηση πιστοποίησης οι συνάδελφοι θα πληρώσουν στο φορέα πιστοποίησης , δηλαδή το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, 300, 200, 100 ευρώ για τις τάξεις Α, Β, Γ, αντίστοιχα.
Παράλληλα για να συμμετάσχουν στην διαδικασία πιστοποίησης θα πρέπει να έχουν ανανεώσει την άδεια του Λ/Φ για την οποία πρέπει να δαπανήσουν, 59, 44, 29, 15 ευρώ για τις τάξεις Α, Β, Γ, Δ αντίστοιχα.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και μέχρι την 31/12/2012 θα πρέπει να έχουν προσκομίσει όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα δικαιολογητικά  και να τα υποβάλλουν, να γίνουν τα σεμινάρια, ώστε να προχωρήσει η πιστοποίηση.

Συνάδελφοι

Επειδή θεωρούμε ότι η  οικονομική επιβάρυνση για τους συναδέλφους  που επιθυμούν να πιστοποιηθούν είναι δυσβάστακτη ιδιαίτερα στην συγκυρία  που διανύουμε, καλέσαμε τους συναδέλφους - στην πρόσφατη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου -  να επανεξετάσουμε συνολικά το κόστος αυτό και να δούμε πόσο μπορεί να μειωθεί ώστε να μην είναι απαγορευτική η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην διαδικασία της πιστοποίησης.

Αναφέραμε ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει αυτά τα χρήματα και σε συνδυασμό με την υποχρέωση που μας επιβλήθηκε να αποδίδουμε ΦΠΑ άσχετα αν έχουμε εισπράξει χρήματα από το πελατολόγιο μας, οδηγεί την πλειοψηφία των συναδέλφων σε αδιέξοδο και κλείσιμο των γραφείων μας.

Η πλειοψηφία των μελών του προεδρείου και ιδιαίτερα η ΔΗΚΙΟ(ΝΔ) και η ΠΑΣΚΟ  θεώρησαν κακόβουλη και υπερβολική την πρόταση μας  και μετά από παρεμβάσεις πολλών συναδέλφων ο συνάδελφος Πρόεδρος κ. Καλλίρης δήλωσε ότι προτίθεται να επανεξετάσει το κόστος και να προτείνει αλλαγές μετά την πρώτη εφαρμογή του.

Εμείς γνωρίζουμε  ότι στην χώρα αυτή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και  για το λόγο αυτό επιμείναμε στην διαμόρφωση ενός άλλου επίπεδου τιμών ώστε  να μπορούν  όλοι οι συνάδελφοι να πληρώσουν και να συμμετέχουν. Λυπούμαστε που οι συνάδελφοι της ΔΗΚΙΟ και της ΠΑΣΚΟ δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει η κοινωνία μας και προσπαθούν με την ευκαιρία της πιστοποίησης να μαζέψουν χρήματα από τους συναδέλφους λογιστές αδιαφορώντας για την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν. Αντίθετα για τα μέλη του ΟΕΕ που χρωστούν την συνδρομή τους από παλιά έτη σκέφτονται να τα χαρίσουν ελπίζοντας ότι αυτά θα έρθουν στις εκλογές να τους ψηφίσουν. Στην περίπτωση δε αυτή μιλάμε για ασήμαντα ποσά.  

Συνάδελφοι
•  Το Οικονομικό Επιμελητήριο όφειλε  να αντιλαμβάνεται πρώτο την δυσκολία της συγκυρίας. Πρέπει πρώτο από όλους με σύνεση να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Να μην έχει σαν αποκλειστικό στόχο την επανεκλογή των μελών του και την διατήρηση μιας άρρωστης κατάστασης αλλά να βγεί μπροστά στην κοινωνία και να κάνει προτάσεις. Το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του και όχι το αντίθετο. Αλλιώς θα αναπτυχθούν -όχι άδικα-φυγόκεντρες δυνάμεις που θα θέλουν την διάσπαση του.

• Τα έσοδα από την ανανέωση της άδειας του Λ/Φ  σε ετήσια βάση ανέρχονται κοντά στα 2.000.000 ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο για να λειτουργήσει ο θεσμός και να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την πιστοποίηση. Η είσπραξη περισσοτέρων  χρημάτων όπως προβλέπει η ΠΟΛ 1166  θα φέρει στο πρώτο έτος πιστοποίησης 8.555.400 ευρώ, ποσό ασύλληπτο για την  περίοδο που ζούμε.

• Αν τα έσοδα από την ανανέωση της αδείας του Λ/Φ δεν επαρκούν  για την κάλυψη των αναγκών του ΟΕΕ . να ζητήσει η Κεντρική Διοίκηση  από τους συναδέλφους να συνεισφέρουν όχι όμως με τα  προαναφερόμενα ποσά γιατί  οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Λυπόμαστε αλλά αν δεν αλλάξει η στάση των συναδέλφων στο Προεδρείο του ΟΕΕ και ιδιαίτερα η επιμονή της ΔΗΚΙΟ και της ΠΑΣΚΟ είμαστε υποχρεωμένοι να την καταγγείλουμε και να την ταυτίσουμε με την πολιτική του υπουργού Οικονομικών που με τα μέτρα που παίρνει, προσπαθεί να εισπράξει και από αυτούς που δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη και με την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος άσχετα αν  αυτό θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Στην προκειμένη περίπτωση των Οικονομολόγων τίθεται σε κίνδυνο και η  επαγγελματική μας υπόσταση η οποία  ήδη βάλλεται από την εισπρακτική πολιτική τους κράτους και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Α.ΚΙ.Ο.Ε)
[email protected]


Υ.Γ.
Σας επισυνάπτομε τα έσοδα που θα εισπραχτούν το 2012 αφού οι συνάδελφοι για να πιστοποιηθούν  υποχρεούνται και να ανανεώσουν την άδεια του Λ/Φ  και να πληρώσουν για την διαδικασία πιστοποίησης. Η πιστοποίηση θα γίνεται ανά  τρία έτη και κάθε φορά θα πληρώνονται τα ιδία ποσά.

ΕΣΟΔΑ  ΟΕΕ από την ανανέωση αδειών και την πιστοποίηση

Τάξεις Λογιστές ανά Τάξη Κόστος Αν/σης 1* Έσοδα Κόστος Πιστοπ/σης 2* Έσοδα
Α 16.972 59 1.001.348 300 5.091.600
Β 6.828 44 300.432 200 1.365.600
Γ 19.480 29,5 574.660 100 1.948.000
Γ Ειδική 1.502 29,5 44.309 100 150.200
Δ 479 15 7.185    
Σύνολο 45.261   1.927.934   8.555.400


1 * Το κόστος ανανέωσης  είναι σε ετήσια βάση
 
2 * Το κόστος πιστοποίησης  είναι ανά Τρία έτη
 
Δηλαδή τα έσοδα από τους Λ/Φ που θα εισπράξει το ΟΕΕ θα είναι για το 2012 όταν ξεκινήσει η πιστοποίηση θα είναι 10.483.334