Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Επώνυμοι Θεσσαλονικείς έκλεβαν φόρους με offshore.

Επώνυμοι Θεσσαλονικείς έκλεβαν φόρους με offshore.

Οκτώ γνωστοί δικηγόροι της Θεσσαλονίκης και πέντε επιχειρηματίες κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κάνουν... Πρωτοχρονιά στη φυλακή!

Πρόκειται για αντιπροσώπους 13 offshore εταιρειών, πίσω από τις οποίους κρύβονται οι άγνωστοι πραγματικοί ιδιοκτήτες, που, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν να οφείλουν μεγάλα ποσά φόρων, που ξεπερνούν συνολικά τα 25 εκατ. ευρώ, για πολυτελή ακίνητα, κυρίως στην τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τις συγκεκριμένες offshore εταιρείες και τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν.

Δύο από αυτές, η «Portlawn Limited» και η «Le Gend Port» ήταν κυριολεκτικά εταιρείες-φαντάσματα, καθώς είχαν για χρόνια δραστηριότητες και... αφορολόγητες έως τώρα ιδιοκτησίες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη Χαλκιδική και δεν φαίνονταν πουθενά! Οι αντιπρόσωποί τους δεν τις είχαν καν δηλώσει σε ΔΟΥ και δεν διέθεταν φυσικά ούτε ΑΦΜ!

Για την πρώτη βεβαιώθηκαν φόροι 762.588,28 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη 761.536,19 ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

Το ρεκόρ, ωστόσο, των οφειλών στην εφορία έχει η offshore «Nalico Anstalt» με ιδιοκτησίες ακινήτων τεράστιας αξίας, που καλείται να πληρώσει, εκτός από τα πρόστιμα, φόρους που φτάνουν τα 21.288.917,41 ευρώ.

Μεγάλα ποσά βεβαιώθηκαν επίσης για τις offshore «Westland Trading International Limited» με οφειλές 2.471.520,11 ευρώ, η «Argos Holdings Properties ltd» με 168,153,54 ευρώ, η «Hamston Enterprises ltd» με 131.147,34 ευρώ, η «Dinuba Limited» με 97.429,69 ευρώ, η «Herychip Trading Limited» με 81.382,20 ευρώ, η «Cial Europeene sa» η «Renokio Trading Limited» με 63.820,10 ευρώ, η «Gravenstaete Bv» με 41.473,91 ευρώ, η «Wyclef Holding Limited» με 19.088,88 ευρώ και η «Srikland Properties ltd» με 10.743,30 ευρώ.

Ολες αυτές οι offshore ήταν στην αφάνεια και στην κυριολεξία ανακαλύφτηκαν ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ, στα υποθηκοφυλακεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Οπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος των ελεγκτικών μηχανισμών, «αυτό που συχνά αναρωτιούνται οι διερχόμενοι με το ΙΧ τους πολίτες, καθώς βλέπουν πολυτελείς βίλες ή τεράστια περιφραγμένα κτήματα, αν οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρο, είναι ακριβώς αυτό που προστέθηκε στη νέα τακτική των ελεγκτικών μηχανισμών, να ψάχνουμε δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει πληρώσει τους φόρους».

Νέα επίσης τακτική είναι η διασταύρωση στοιχείων με τα πολεοδομικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, όπου διαπιστώνουμε τις διαδρομές των αγοραπωλησιών και αφού βεβαιωθούν οι παραβάσεις και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, παραπέμπεται η έκθεση στην αρμόδια ΔΟΥ, για είσπραξη και επιβολή προστίμων.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των offshore Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, οι φόροι που βεβαιώθηκαν οφείλονται κυρίως σε οφειλές από το 2003 έως 2009 ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης φόροι για τη 2ετία 2010-2011 ποσοστού 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), μέχρι το 2006.

ΕΤΑΚ για τα έτη 2007-2008. ΦΜΑΤ για το 2009 και τέλος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010.

Οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) χρησιμοποιούν τη μη λήψη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από την αλλοδαπή εταιρεία η οποία έχει προχωρήσει σε αγορά ακινήτων. Επίσης, τη μη υποβολή της δήλωσης για την πληρωμή του ετήσιου φόρου 15% επί της αντικειμενικής τιμής και την εκμίσθωση των ακινήτων χωρίς να υποβάλλονται από την πλευρά της υπεράκτιας εταιρείας δηλώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο