Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόστιμα 5 δισ. ευρώ το 2011 από το ΣΔΟΕ.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ύψους 5 δισ. ευρώ θα επιβληθούν το 2011 από το ΣΔΟΕ, εκ των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι τα 2,5 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Oπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, ακόμα και στην περίπτωση που όλοι οι παραβάτες προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια θα αναγκαστούν να καταβάλουν στα ταμεία του κράτους τουλάχιστον το 50% του προστίμου, όπως απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες στα φορολογικά δικαστήρια.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η ηγεσία του ΣΔΟΕ, δεδομένου ότι μέχρι και τον Νοέμβριο είχαν επιβληθεί πρόστιμα 4,2 δισ. ευρώ.
Μέσα στο 2011 δόθηκε εντολή για να ελεγχθούν συνολικά πάνω από 4.850 φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να ερευνηθούν τελικά περισσότερες από 65.000 φορολογικές υποθέσεις. Από αυτές το ΣΔΟΕ ανακάλυψε περίπου 28.500 κρούσματα φοροδιαφυγής, για τα οποία βεβαιώθηκαν πρόστιμα και διατάχθηκε τακτικός έλεγχος στα βιβλία των παραβατών.

Μέχρι και τον Νοέμβριο οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν αδήλωτη φορολογητέα ύλη ύψους 447 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα και οι ποινές που βάσει του ΚΒΣ επιβλήθηκαν άγγιξαν τα 3,7 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν –σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία– αφορούν απόκρυψη ΦΠΑ ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 340 εκατ. ευρώ αφορούν μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και αδήλωτο εισόδημα.

Από τα στοιχεία Νοεμβρίου του ΣΔΟΕ προκύπτουν τα εξής:

1. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση παραστατικών, παράλειψη καταχώρησης πελατών και συναλλαγών, υπερτιμολογήσεις-υποτιμολογήσεις κ.λπ.).

2. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 637 εκατ. ευρώ για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.
Τα ποσά αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα στον Δεκέμβριο, όπου παραδοσιακά εμφανίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα στις επιχειρήσεις σε σχέση με άλλους μήνες του χρόνου. Και αυτό γιατί εν μέσω κρίσης και εν όψει κλεισίματος του έτους πολλοί δοκιμάζουν να «προσαρμόσουν» τις λογιστικές και ταμειακές τους καταστάσεις.

 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description broster | Δεκεμβρίου 27, 2011 5:12 μ.μ. | Reply
Όταν σαν στόχο το Υπουργείο θέτει ένα ποσό και όχι τη φορολογική συνείδηση του πολίτη , τότε η φοροδιαφυγή δεν θα σταματήσει ποτέ .............
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότ μας λένε τι ποσά επεβλήθησαν αλλά όχι τι θα εισπραχθούν ...... Χώρια ότι ρίχνεις τη τελευταία μαχαιρία στη κάθε επιχείρηση ..... Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα ...... Σημασία έχει να βγαίνουν(?) οι αριθμοί ......
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο