Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η κάρτα αποδείξεων μένει στα αζήτητα μέχρι νεωτέρας.

Σε δυόμισι μήνες την έχουν ενεργοποιήσει μόλις 30.693 φορολογούμενοι

Στα αζήτητα παραμένει η φοροκάρτα και το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει ακόμα ένα φιάσκο στο... ενεργητικό του, παρά το γεγονός ότι η κάρτα αποδείξεων - όπως είναι η επίσημη ονομασία της - θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο διευκόλυνσης των φορολογουμένων και βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε διάστημα δυόμισι μηνών μετά την πρεμιέρα της φοροκάρτας, στις αρχές Οκτωβρίου, μόνο 30.693 φορολογούμενοι ή λιγότερο από το 0,5% του συνόλου των περίπου 8 εκατ. φορολογουμένων έχουν ενεργοποιήσει κάρτες αποδείξεων. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα ενεργοποίησαν περισσότερες από μία κάρτες, με αποτέλεσμα οι έτοιμες προς χρήση φοροκάρτες να φτάνουν τις 37.481.

Ωστόσο οι περισσότερες από τις φοροκάρτες που έχουν ενεργοποιηθεί είναι παραπεταμένες. Ενδεικτικό είναι ότι στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στην οποία καταγράφονται μέσω φοροκάρτας τα οικονομικά δεδομένα των συναλλαγών, τα «χτυπήματα» φτάνουν μόλις τα 1.300.

Με λίγα λόγια, στο σύστημα ηλεκτρονικής και άμεσης καταγραφής των αποδείξεων έχουν περάσει μόνο 1.300 συναλλαγές κυρίως σε μεγάλα καταστήματα που υποστηρίζουν τη χρήση της. Στο σύνολο της αγοράς, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένα στα δύο καταστήματα που διαθέτουν μηχανήματα POS, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μπορούν να «περάσουν» τις φοροκάρτες.

Τι λέει το υπουργείο. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν χαρακτηρισμούς περί φιάσκου. Εξηγούν ότι αυτή είναι η πρώτη φάση γνωριμίας με τη φοροκάρτα και το μέτρο όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά εξετάζονται τρόποι για να γίνει η χρήση της ελκυστική. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις και για παροχή φορολογικών κινήτρων (π.χ. επιστροφή φόρου για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων) χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ προωθείται επικοινωνιακή καμπάνια το νέο έτος.

Το βασικό αντικίνητρο για τη χρήση της φοροκάρτας, αναγνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι άλλο από την αλλαγή του νόμου σχετικά με τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων που ίσχυαν μέχρι το καλοκαίρι, οπότε όποιος φορολογούμενους συνέλεγε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνταν για την κάλυψη του αφορολογήτου είχε μπόνους έκπτωση φόρου 10%. Η κατάργηση του φορομπόνους και η διατήρηση μόνο της ποινής έξτρα φόρου για όσες αποδείξεις λείπουν για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου, σε συνδυασμό με τη μείωση του τελευταίου στα 5.000 ευρώ, έκοψε την ορμή του «κινήματος αποδείξεων».

Από το επόμενο έτος, όμως, αν προχωρήσει τελικά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καθολικό πόθεν έσχες, δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν στην Εφορία το σύνολο των δαπανών τους με αποδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση, η φοροκάρτα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description theopan | December 22, 2011 3:20 PM | Reply
Κάντε όσες "καμπάνιες" θέλετε και δώστε όσα "κίνητρα" θέλετε. Φοροκάρτα ΔΕΝ παίρνουμε.
image description Απλή λογική | March 13, 2012 9:57 PM | Reply
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"; ΑΠΛΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΣ.... ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΑΝΤΟΥ) ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙΣ (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ - ΔΕΣ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ ΚΛΠ...ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ) ΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΟΥ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΟΥ, ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΟΥ ΚΛΠ....ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ.... Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΦΤΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ.... ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΧΑΡΗΝ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΠΙΜΑ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ) ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΥΤΗ Η «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗ ΔΕΧΟΤΑΝ ΤΟΤΕ; ΕΝΩ ΤΩΡΑ, ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΙ "ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ", ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΑΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΡΙ.... ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ «ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ» ΔΙΑΦΘΟΡΑ...ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΚΛΠ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ, ΒΡΩΜΙΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΛΠ, ΟΤΑΝ Π.Χ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΛΩΚΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ).... ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ....ΚΟΡΟΙΔΟ ΚΟΣΜΑΚΗ...
image description Μπαμπης | July 4, 2013 11:14 AM | Reply
Ειμουνα απο τους πρωτους που εβγαλα καρτα και η ιδεα ειναι πολυ καλη Αλλα στην πορεια ανακαλυψα οτι η εφαρμογη της δεν υποστηριχθηκε καθολου απο το υπουργειο Την αφησαν στη τυχη της Για παραδειγμα στις 10 επιχειρησεις που προσπαθησα να τη χρησιμοποιησω ανακαλυψα οτι και οι 10 δεν ειχαν ιδεα τι ηταν αυτο ή απλα κατι ειχαν ακουσειμ αλλα δεν ηξεραν πως να το κανουν Απο τις 10 επιχειρησεις δε που τη χρησιμοποιησα οι 3-4 δεν κατορθωσε να ολοκληρωθει η συναλλαγη, απλα γιατι δεν το περνουσαν τα μηχανακια τους Με αυτα τα δεδομενα τολμω να πω οτι η ιδεα ηταν καλη μεν η εφαρμογη ομως ηταν ερασιτεχνικη εως απαραδεκτη Μην ψαχνουν να βρουν λοιπον τις πταιει
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο