Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Δικαστικό στοπ στην εργασιακή εφεδρεία

To «ναυάγιο» της εφεδρείας επιβεβαιώνεται και δικαστικά. Με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «παγώνει» η υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εργαζόμενου του Δημοσίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για δεκάδες ανάλογους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δικαστικά την εξαίρεσή τους από την εφεδρεία.

Την ίδια ώρα, πάντως, και με τις απαιτήσεις της τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα να είναι επιτακτικές, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας με χθεσινές δηλώσεις του επιχείρησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο ενδεχόμενων απολύσεων ξεκαθαρίζοντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε «ένα μέτωπο απολύσεων» παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δικαιώνει υπάλληλο που υπηρετούσε σε Υπηρεσία Δημοσιονομικών Ελέγχων και ο οποίος ετέθη σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Αίτηση
Στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης που κατετέθη στο δικαστήριο, ο υπάλληλος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του να εξελιχθεί μισθολογικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του μέχρι τη νόμιμη συνταξιοδότησή του, το 2013. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων τους με αντικειμενικά κριτήρια.

Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η αιφνίδια απόφαση ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μη δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλοί «μιμητές» που θα προσφύγουν δικαστικά, ζητώντας να εξαιρεθούν της εφεδρείας και να επανέλθουν στις υπηρεσίες τους. Και ενώ η εφεδρεία «καρκινοβατεί» και οι απολύσεις έρχονται όλο και πιο κοντά, ο Δ. Ρέππας φρόντισε χθες να λάβει απόσταση... ασφαλείας από όσους μιλούν πλέον ανοιχτά για απολύσεις στο Δημόσιο. «Είμαστε απέναντι σε ένα μέτωπο υπέρ των απολύσεων» είπε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι «είμαστε υπέρμαχοι και πρωτοστάτες στο κίνημα για τον εξορθολογισμό του δημοσίου».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου είναι η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το 2015, να προέλθει από αποχωρήσεις ή παραιτήσεις υπαλλήλων, δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά και περιορισμό νέων προσλήψεων. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ή και κάθε εξάμηνο, αν χρειαστεί. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ. Ρέππας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή, που περιλαμβάνει και καταργήσεις οργανικών θέσεων, να οδηγήσει ακόμη και σε απολύσεις, σε βάθος χρόνου.

«Καρφιά»
Στη χθεσινή συνέντευξη δεν έλειψαν και τα «καρφιά» του υπουργού κατά συναδέλφων του που τώρα εμφανίζονται να διαφωνούν με την εφεδρεία. Όπως τόνισε, η δέσμευση για την εφαρμογή του μέτρου είχε προβλεφθεί πριν από το περασμένο καλοκαίρι - φωτογραφίζοντας σαφώς στον προκάτοχό του Γ. Ραγκούση. Ο κ. Ρέππας έστρεψε τα βέλη του και κατά των διοικήσεων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τους οποίους προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις, καθώς καθυστερούν στον προσδιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης εμφανίζεται επιφυλακτικός κατά πόσο η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις. «Δεν νομίζω ότι βγαίνει μόνο με συνταξιοδοτήσεις», υποστήριξε με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του και με την εφεδρεία, την οποία χαρακτήρισε ως «υποκατάστατο για τις απολύσεις, προκειμένου να αποφύγουμε ένα πιο σκληρό μέτρο».
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο