Ειδήσεις Επενδύσεις - Αναπτυξιακά
Αλλες ειδήσεις

Πράσινο φως για τις Ειδικές Οικονομικές ζώνες

Το εγχείρημα αποτελεί μονόδρομο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχωράει στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΕΟΖ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από γειτονικές.

Στο υπουργείο επεξεργάζονται σχέδιο καταρχήν για το Τριεθνές του Έβρου, την περιοχή δηλαδή που συνορεύει με Τουρκία και Βουλγαρία, όπου οι επιχειρήσεις έχουν να ανταγωνιστούν, εκτός από τους Έλληνες, τους Τούρκους και τους Βούλγαρους.

Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, και υποστηρίζεται και από την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το όλο εγχείρημα έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρος Σελέκος. Το σχέδιο προβλέπει για τις επενδύσεις σε ΕΟΖ:

- χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ακόμα και κάτω και από το 10% (στο 8-9%),

- ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, ώστε η όποια υπόθεση να τελεσιδικεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να μην μπορεί να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο,

- λειτουργία αδειοδοτικής επιτροπής, που θα λύνει άμεσα τα όποια θέματα προκύπτουν,

- διατήρηση του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος για τους εργαζόμενους, όπως αυτό ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί από τις Βρυξέλλες θέμα μη επιτρεπόμενης κρατικής επιδότησης ή αθέμιτου ανταγωνισμού, ειδικοί επισημαίνουν πως το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη διακριτική μεταχείριση προσωρινού χαρακτήρα για χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με στόχο αυτές να διευκολυνθούν ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης να εναρμονιστούν με αυτούς των υπολοίπων μελών.

Ειδικά, αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, εκτιμάται ότι ο θεσμός των ΕΟΖ αποτελεί μονόδρομο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση πρόσθετων εσόδων για το κράτος, τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξουν.Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | December 20, 2011 4:25 PM | Reply
Καλώς τις γαλέρες.... να μας πουν απλά πόσους μπορούν να βολεύουν ανα βάρδια για το κουπί που θα τραβήξουν όσοι "εργασθούν" σε αυτές.... Αυτό δε το σημείο, μου αρέσει πάρα πολύ, θυμίζει διπλωματική ασυλία "η όποια υπόθεση να τελεσιδικεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να μην μπορεί να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο"... Ας θυμηθείτε όμως τι έκανε ο Danny Glover στο Lethal Weapon 2, όταν ο τύπος του είπε για πολλοστή φορά "Diplomatic immunity" χε χε
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο