Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειωμένος ΦΠΑ για αγορές μέσω πιστωτικής.

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει την έγκριση της τρόικας.

Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 3%, από το 23 στο 20%, και από το 13% στο 10%, θα καταβάλλουν οι καταναλωτές που θα ψωνίζουν με πιστωτική κάρτα, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει και την έγκριση της τρόικας.

Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας δεν εισπράττει το 30% περίπου του οφειλόμενου ΦΠΑ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ περιορίζεται στο 12%. Η αποδοτικότητα της χώρας μας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι, μάλιστα, η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του 2008, απόδοση που εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, που προχώρησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο εμφάνισαν το 2011 μείωση πάνω από 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα πριν την κρίση.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description compexpert | Δεκεμβρίου 19, 2011 12:29 μ.μ. | Reply
Αραγε έχουν σκεφθεί αν γίνεται, πριν το αποφασίσουν; Μήπως θα γίνει όπως ...έγινε η σύνδεση των ταμειακών με το ΚΕΠΥΟ; Οι ταμειακές μηχανές δέχονται 4 συντελεστές ΦΠΑ. Σήμερα είναι 0, 13,23 και 36 (που δεν χρησιμοποιείται). Τα φαρμακεία έχουν 6.5,13,23. Ας υποθέσουμε οτι ένα super market (όχι οι αλυσίδες) χρησιμοποιεί 0 για κάρτες κλπ, 13 για τρόφιμα και 23 για τα λοιπά. Θα χρειαστεί άλλους 2 συντελεστές, άρα 0, 10,13,20,23 (συνολο 5), αριθμό που καμία μηχανή πλην POS και Η/Υ δεν διαθέτει. (Τα φαρμακεία θα πρέπει να έχουν 6.5, 10,13,20,23 σύνολο επίσης 5)
image description am26 | Δεκεμβρίου 19, 2011 12:36 μ.μ. | Reply
Είναι πραγματικά ντροπή αυτό το οικονομικό συστημα.. Το γεγονός ότι μέσω της πιστωτικής κάρτας θα τοκίζονται οι αγορές με τρελό ποσοστο της εκάστοτε τράπεζας.. Να μειώσουν το φπα με πληρωμή μετρητών και να αφήσουν τς μαλ.......!!!!!!!!!!!!
image description mmig | Δεκεμβρίου 19, 2011 3:17 μ.μ. | Reply
Άραγε έχουν καμια στοιχειώδη γνώση λογιστικής? Αν παρακρατούν όλο το φπα των εκροών απο που θα εκπίπτει το φπα των εισροών?
image description internet | Δεκεμβρίου 19, 2011 6:53 μ.μ. | Reply
και 5% ΦΠΑ σε όσους πληρώνουν σε είδος.
image description IVAN | Δεκεμβρίου 20, 2011 10:30 μ.μ. | Reply
Σε αυτή τη χώρα είναι δυνατόν οι υποτιθέμενοι τεχνοκράτες που μας κυβερνούν να έχουν τόση άγνοια. Όταν σε ένα Forum, έστω και ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τα φοροτεχνικά, συναντάς πιο σοβαρές προτάσεις και υποδείξεις από αυτές των ειδημόνων του Υπουργείου Οικονομικών, δε θέλει και πολύ να καταλάβεις γιατί δε πάμε καλά. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν υπάρχει δυνατότητα αυτό να αλλάξει ποτέ.
image description popie | Δεκεμβρίου 21, 2011 5:30 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ AYTO, , ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ!!.
ΜΕ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ (ΤΑΜΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΛΠ).
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟΝ mmig !!! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ! Ο ΚΑΘΕ ΑΦΜ, ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΠΣ ΤΙ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΚΡΟΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ, ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο