Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα νομοθεσία περί ευθύνης των μελών του Δ.Σ. εταιριών.

PIZIKEΣ αλλαγές στη νομοθεσία περί ευθύνης των μελών των δ.σ. των ανώνυμων εταιριών, σε συνδυασμό με αυστηρότερα κριτήρια για την υπαγωγή επιχειρήσεων στο προπτωχευτικό άρθρο 99, προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται το ΣΔΟΕ και το Yπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της δόλιας πτώχευσης επιχειρήσεων.

Οι μέχρι τώρα συλλήψεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ή για μη καταβολή ΦΠΑ αλλά και οι έρευνες που έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις που έχουν «πτωχεύσει» ανέδειξαν περιπτώσεις όπου το διοικητικό συμβούλιο ήταν «εικονικό» και η επιχείρηση ουσιαστικά λειτουργούσε ως «βιτρίνα» για παράνομες δραστηριότητες. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις είχαν όντως χρεοκοπήσει, αλλά η διοίκηση είχε φροντίσει να μεταβιβάσει σε συγγενείς ή σε άλλες εταιρίες δικών της συμφερόντων την προσωπική περιουσία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και απέναντι στο Δημόσιο.

Oπως δήλωσε στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ «το άρθρο 99 δεν μπορεί να προστατεύει επιχειρήσεις που “ξεπλένουν χρήμα”. Τα συμφέροντα του Δημοσίου πρέπει να συνεχίζουν να προστατεύονται ακόμα και όταν η επιχείρηση εντάσσεται στο άρθρο 99 και η διοίκηση μιας ανώνυμης εταιρίας πρέπει να ευθύνεται με το σύνολο της περιουσίας της».

Στην κατεύθυνση αυτή το Yπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ επεξεργάζονται σχέδιο θεσμικών αλλαγών, με στόχους:

1. Να προσδιοριστεί μιας μορφής «πόθεν έσχες» για όποιον αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, που να προσδιορίζει αντικειμενικά την περιουσία που κατείχε όταν ανέλαβε τη θέση αυτή. Να ζητούνται οικονομικά και κοινωνικά εχέγγυα για τις ευθύνες που επωμίζεται, να έχει οικονομική επιφάνεια που να καλύπτει τις υποχρεώσεις που δημιουργεί. Να είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι ευθύνεται απέναντι στον νόμο και με συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και να υπάρχουν περιορισμοί στη μετάβασή τους και, γενικά, να αποτελεί εγγύηση η περιουσία τους για όποιον επιλέγεται σε θέσεις μάνατζερ.

2. Να ευθύνεται με όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και ο μέτοχος της Α.Ε. ίσως και η οικογένειά του. Να μην εξαντλείται δηλαδή η ευθύνη στο μετοχικό κεφάλαιο που κατέχει. Με τον τρόπο αυτό θα εμποδιστούν όσοι μέτοχοι απαξιώνουν οικονομικά τις επιχειρήσεις και μετά προσπαθούν να καλύψουν τα χρέη τους πουλώντας τις συμμετοχές τους.

3. Να εξαιρούνται οι οφειλές των Α.Ε. προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, από την προστασία που προσφέρει το άρθρο 99 έναντι απαιτήσεων των πιστωτών. Επίσης προστατεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου ακόμα και όταν η επιχείρηση εντάσσεται στο άρθρο 99.

Το πρώτο βήμα έγινε άλλωστε με την ΠΟΛ.1236/24.11.2011. Το Yπουργείο Οικονομικών παρέχει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να κινηθούν στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης. Oπως τονίζεται στην εγκύκλιο η συμφωνία εξυγίανσης δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται από αυτήν, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι ή δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης. Δεν δεσμεύονται πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων δημιουργήθηκαν μετά το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, επομένως και το Δημόσιο.
 
 Πηγή: Express.gr




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο